3/03/2012

Farfalle z gorgonzolą i orzechami włoskimi


Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
 i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego, ulubionego serka,który ma kremową konsystencję i  łatwo się topi.




Składniki/dla 4 osób/
  • 320-400 g makaronu farfalle
  • 150 g gorgonzoli/ dolce/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki mleka
  • ok.10  połówek orzechów włoskich
  •  zielona pietruszka




Wykonanie:
Ser rozdrobnić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać mleko.  Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli i powstania kremowego sosu. Dodać pokruszone orzechy i lekko podgrzewać ok 2-3 min.Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i połączyć kremem serowym/na patelni/,delikatnie wymieszać i podawać z dodatkiem zielonej pietruszki.


3 komentarze:

  1. ależ piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaj proszę banerek i do tego przepisu :) chętnie go dołączę do akcji Makarony Świata :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)