Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego, ulubionego serka,który ma kremową konsystencję i łatwo się topi.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
i ciekawe smakowo danie.
Ci, którzy nie przepadają za niebieską pleśnią mogą przygotować sos z innego, ulubionego serka,który ma kremową konsystencję i łatwo się topi.
Składniki/dla 4 osób/
- 320-400 g makaronu farfalle
- 150 g gorgonzoli/ dolce/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki mleka
- ok.10 połówek orzechów włoskich
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Ser rozdrobnić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać mleko. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli i powstania kremowego sosu. Dodać pokruszone orzechy i lekko podgrzewać ok 2-3 min.Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i połączyć kremem serowym/na patelni/,delikatnie wymieszać i podawać z dodatkiem zielonej pietruszki.
ależ piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdodaj proszę banerek i do tego przepisu :) chętnie go dołączę do akcji Makarony Świata :)
OdpowiedzUsuńfajnie pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń