Bardzo prosty, łatwy do przygotowania i ciekawy sposób przygotowania dania mięsnego.
Przekładaniec z mięsa mielonego i rukoli z dodatkiem żółtego sera.
Składniki: /dla 2 osób/
- 300 g mięsa mielonego/mieszane/
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do mięsa lub/po szczypcie majeranku, oregano, tymianku, bazylii, estragonu, koperku, natki pietruszki, papryki, czosnku, curry/
- 150 g żółtego sera w plastrach
- garść rukoli
- tłuszcz do smażenia/użyłam oliwy/
- sól
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami dodać jajko i starannie wyrobić na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Mięso podzielić na dwie części i przy pomocy folii spożywczej uformować prostokąty. Na jeden prostokąt mięsa rozłożyć warstwę sera żółtego, posypać obficie rukolą , przykryć ponownie serem i drugim płatem mięsa. Lekko docisnąć. Mięso w całości lub przekrojone na połowę smażyć z obu stron na dużej patelni. Kiedy Mięso jest ładnie przyrumienione, a ser zaczyna się topić można nakładać na talerze. Doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw oraz
z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Można również podawać na zimno.
jestem zachwycona tym pomysłem !!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
super pomysł
OdpowiedzUsuńTo u mnie jest odwrotnie - zaskakująco rzadko jadam mięso mielone...i jak znalazłam Twój przepis to pożałowałam że jednak nie jem go częściej :)
OdpowiedzUsuńJa również jadam rzadko mielone,ale na przykładzie moich znajomych twierdzę,że jest ono bardzo popularne/szczególnie pulpety podawane w różnych postaciach./
OdpowiedzUsuń