23.03.2012

Sałatka" mimoza"

 Aromatyczna sałatka wiosenna z oliwkami i jajkiem.Krucha i delikatna niczym mimoza.
Najważniejszym składnikiem tej sałatki są jajka ugotowane na twardo,/ starte na tarce/ którymi obficie posypujemy wierzch sałatki.
Dają one doskonały efekt wizualny i uzupełniają wartość odżywczą .A przecież z nadejściem wiosny tych składników potrzebujemy sporo. .
Bo nie tylko przyroda budzi się do życia,my również.

Składniki:/ilości dowolne/

świeża,chrupiąca  zielona sałatka
kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
czerwona cebula
jajka ugotowane na twardo
oliwa z oliwek 
musztarda
szczypiorek
sól pieprz

Wykonanie:

Oliwę i musztardę połączyć  tworząc gładką emulsję. Dodać odrobinę wody i wymieszać.
Sałatkę dokładnie umyć, osuszyć , "porwać" na mniejsze kawałki i umieścić w salaterce.Cebulę pokroić w cienkie plastry.Do salaterki wrzucić oliwki,cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać sos sałatkowy i wymieszać.Na wierzch sałatki zetrzeć całe jajka . Doprawić do smaku solą  i świeżo zmielonym pieprzem,dodać świeży szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...