W oczekiwaniu na świeże, pachnące pomidory ,nowalijki z domowych ogródków i wszystkiego, co można położyć na kromkę chleba, /oprócz wędliny i sera/ najlepszym rozwiązaniem są pasty warzywne.
Doskonałe pasty możemy przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych,korzeniowych, z oliwek, nasion słonecznika, bakłażana , czy karczochów/kto ma dostęp ten może/ i z czego tylko zechcemy.
A oto moja propozycja na pyszną , sycącą pastę kanapkową z soczewicy. O wartościach odżywczych nie muszę wspominać, a smakuje doskonale nie tylko z pieczywem, ale jako nadzienie do"kanapeczek"warzywnych /np.selera naciowego,czy papryki/.
Podstawą do przygotowania pasty jest ugotowana soczewica.
Proponuję również wykorzystać ją do przygotowania smacznej sałatki/zobacz/
Podstawą do przygotowania pasty jest ugotowana soczewica.
Proponuję również wykorzystać ją do przygotowania smacznej sałatki/zobacz/
Składniki:
- 250 g ziaren soczewicy/kolor dowolny, ale i czas gotowania różny/
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek jałowca i goździków
- 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- sól
- pieprz do smaku
kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine
tymianek,paprykę słodką,papryczkę chili/wg uznania/
Wykonanie:
Ziarna zielone i brązowe można więc namoczyć przed gotowaniem .
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć . Dodać wypłukane ziarna soczewicy, liść laurowy, jałowiec i goździki,dokładnie wymieszać i chwilę poddusić. Dodać wino i gotować do odparowania alkoholu. Następnie zalać całość gorącym bulionem i gotować/ ok.20-30 min. / do miękkości soczewicy i całkowitego wyparowania płynu.
Ponieważ soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć liść i ziarenka przypraw. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną soczewicę zmiksować dodając stopniowo oliwę
/ ilość zależy od żądanej gęstości i naszego smaku/ i przyprawy.
Ponieważ soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć liść i ziarenka przypraw. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną soczewicę zmiksować dodając stopniowo oliwę
/ ilość zależy od żądanej gęstości i naszego smaku/ i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz