3/31/2012

Tort makaronowy z warzywami

  lub ..... Timballo di maccheroni con verdure

............albo  zwyczajnie zapiekanka makaronowo-warzywna

Zapiekankę warzywną w kształcie tortu przygotowuję na obiad  dla kilku osób.  Jest bardzo smaczna, prosta do przygotowania i  jak na zwykły makaron  prezentuje się elegancko na stole.
Smakosze makaronu nie biedą więc  zawiedzeni.  Jak to zwykle z zapiekankami bywa składniki można dowolnie dobierać.
Ja miałam ochotę na szpinak i paprykę.


Składniki: /na 6 osób/ 


  • 500 g makaronu rurki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 400 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 400 ml sosu beszamelowego
  • 2 łyżki mleka
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 g bułki tartej
  • 30 g masła
  • 40 g startego sera parmezan
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku






Wykonanie:
Mój tort zrobiłam z połowy składników i użyłam małej tortownicy/ 21 cm/

Ugotować al dente makaron , przelać zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia .Nastawić piekarnik na 180 st.  Szpinak podgotować w małej ilości  osolonej wody /ok.2 min. /, odsączyć z nadmiaru płynu i lekko zmiksować.  Na patelni rozgrzać  20 g  masła ,  dodać szpinak, szczyptę gałki muszkatołowej i mleko. Gotować na małym ogniu ok.2 min. doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.  Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie/na osobnej  patelni – ok.10 min/, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Do podsmażonej papryki dodać makaron i wymieszać. Okrągłą foremkę /głęboką, średniej wielkości/ nasmarować pozostałym masłem i wysypać bułką tartą.Użyłam  papieru do pieczenia, którym wcześniej wyłożyłam formę.  Jajka  rozbić widelcem  i wlać do formy. Poruszając foremką rozprowadzić jaja  na całej powierzchni .  Na spód wyłożyć  warstwami połowę szpinaku, 1/3 makaronu z papryką ,  połowę sosu beszamelowego i znów szpinak.  Przykryć warstwę szpinaku pozostałym makaronem, polać beszamelem i posypać obficie startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok.20-30 min.  Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie ta zapiekanka wygląda. Tak smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wygląda nieźle. Mój chłopak jest wielkim fanem makaronu, więc już wiem co mu przyrządzę. Przypuszczam, że oszaleje z radości :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)