3/05/2012

Orecchiette w sosie tuńczykowym

Makaron  możemy jeść na obiad,ale doskonale smakuje również na kolację. Możemy podawać go na gorąco,ale świetnie nadaje się do przygotowania różnorodnych sałatek czyli spożywania na zimno.
I właśnie te drugą formę podawania makaronu,czyli na zimno chciałabym dzisiaj zaproponować.Sałatka z sosem tuńczykowym smakuje wyśmienicie  przez cały rok.Latem jako świetne danie obiadowe,a zimą jako pożywna kolacja.

Składniki/ dla 2 osób/:
  • 150-200 g makaronu orecchiette/mogą być również muszelki/
  • 1 puszka tuńczyka  w sosie własnym
  • 1/2 szklanki  kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1-2 szklanki ulubionego majonezu/można zastąpić jogurtem greckim/
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/można zrezygnować/
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka filecików anchois
  • świeży szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotować makaron/al dente/ zgodnie z przepisem.Tuńczyka przecedzić z zalewy i przy pomocy miksera połączyć z majonezem/lub jogurtem/i oliwą..W trakcie miksowania dodać musztardę i fileciki achois.Powinien powstać gęsty,gładki sos tuńczykowy,który jeśli to konieczne należy doprawić solą i pieprzem.Do szklanej salaterki wsypać zimny makaron ,dodać do niego przecedzone z zalewy groszek i kukurydzę,a następnie zalać przygotowanym sosem.Makaron posypać świeżym szczypiorkiem,kaparami,doprawić świeżo zmielonym pieprzem  i podawać schłodzony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)