Makaron możemy jeść na obiad,ale doskonale smakuje również na kolację. Możemy podawać go na gorąco,ale świetnie nadaje się do przygotowania różnorodnych sałatek czyli spożywania na zimno.
I właśnie te drugą formę podawania makaronu,czyli na zimno chciałabym dzisiaj zaproponować.Sałatka z sosem tuńczykowym smakuje wyśmienicie przez cały rok.Latem jako świetne danie obiadowe,a zimą jako pożywna kolacja.
Składniki/ dla 2 osób/:
- 150-200 g makaronu orecchiette/mogą być również muszelki/
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 2-3 łyżki kaparów
- 1-2 szklanki ulubionego majonezu/można zastąpić jogurtem greckim/
- 1 łyżka oliwy z oliwek/można zrezygnować/
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka filecików anchois
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron/al dente/ zgodnie z przepisem.Tuńczyka przecedzić z zalewy i przy pomocy miksera połączyć z majonezem/lub jogurtem/i oliwą..W trakcie miksowania dodać musztardę i fileciki achois.Powinien powstać gęsty,gładki sos tuńczykowy,który jeśli to konieczne należy doprawić solą i pieprzem.Do szklanej salaterki wsypać zimny makaron ,dodać do niego przecedzone z zalewy groszek i kukurydzę,a następnie zalać przygotowanym sosem.Makaron posypać świeżym szczypiorkiem,kaparami,doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz