Uproszczona wersja popularnego we Włoszech tortu "Mimoza", który najczęściej podaje się w Dniu Święta Kobiet.
W wersji oryginalnej ciasto przygotowuje się na bazie biszkoptu nasączonego ponczem i przekładanego kremem śmietankowym.
Moje torciki przygotowałam z ciasta francuskiego i przełożyłam kremem budyniowym. Kawałek ciasta biszkoptowego posłużył mi do wykończenia wierzchu tortu.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 50 g cukru
- 200 g masła
- ciasto biszkoptowe z 2 jajek
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok.10cm. W połowie krążków wyciąć otwór o średnicy ok.7 cm. Na każdy pełny krążek/posmarowany wodą/ nakładać ten z otworom. Piec w gorącym piekarniku/190-200 st C / ok10-15 min.do lekkiego przyrumienienia się ciasta. Ugotować budyń i zimny połączyć z masłem ucierając całość na puszysty krem. Do każdego otworu upieczonego,wystudzonego krążka nakładać masę. Ciasto biszkoptowe pokruszyć i posypać wierzch tworząc delikatną kopulę.
Do nadziewania ciastek zamiast budyniu można przygotować krem cukierniczy i połączyć go z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz