Jajka są bardzo wdzięczną ozdobą stołu świątecznego. Możliwości ich podania jest bardzo wiele. Możemy dowolnie komponować składniki farszów, a dzięki temu otrzymamy bardzo smaczne i ciekawe smakowo przekąski.
Składniki /ilości dowolne w zależności od ilości osób, ja wykorzystałam 3 jajka/:
Wykonanie:
Wypłukaną i osuszoną wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę. Połączyć. Ugotowane i obrane jajka przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka /jedno odłożyć/ i wraz z wątróbką posiekać. Przełożyć do miseczki, dodać drobniutko posiekany szczypiorek, majonez, sól,pieprz i wymieszać.Przygotowanym farszem napełniać połówki białek, posypać żółtkiem startym na tarce i ułożyć na półmisku z sałatką. Każde jajko ozdobić małym kleksikiem majonezu , kaparem i szczypiorkiem.
fajne te jajeczka.
OdpowiedzUsuń