31.03.2012

Jajka faszerowane wątróbką




Jajka są bardzo wdzięczną ozdobą stołu świątecznego. Możliwości ich podania jest bardzo wiele. Możemy dowolnie komponować składniki farszów, a dzięki temu otrzymamy bardzo smaczne i ciekawe smakowo przekąski.


Składniki /ilości dowolne w zależności od ilości osób, ja wykorzystałam 3 jajka/:


  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • kilka wątróbek drobiowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżki masła
  • odrobina mąki
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu/do farszu/
  • 1 łyżeczka kaparów/do dekoracji/
  • majonez w tubce /do dekoracji/
  • kilka liści sałaty
  • sól i pieprz do smaku







Wykonanie:
Wypłukaną i osuszoną wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na oliwie  z dodatkiem masła.  Przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobniutko  cebulkę.  PołączyćUgotowane i  obrane jajka przekroić wzdłuż na  połówki. Wyjąć żółtka /jedno  odłożyć/ i wraz z wątróbką posiekać. Przełożyć do miseczki, dodać drobniutko posiekany szczypiorek, majonez, sól,pieprz i wymieszać.Przygotowanym farszem napełniać połówki białek, posypać żółtkiem startym na tarce i  ułożyć na  półmisku z sałatką.  Każde jajko ozdobić małym kleksikiem majonezu , kaparem i szczypiorkiem.

1 komentarz: