Bardzo popularny włoski sposób podania makaronu z zielonym groszkiem.
Świeży , delikatny groszek o słodkawym smaku i chrupiąca, aromatyczna pancetta.
Świeży , delikatny groszek o słodkawym smaku i chrupiąca, aromatyczna pancetta.
Doskonały smak, aromat i .....pełnowartościowy posiłek.
Kilka składników, niewielki wkład pracy i .....uwielbiam kuchnie włoską!
Składniki:/ 2 porcje/
- 160-200 g makaronu spaghetti
- 2 plastry pancetty, pokrojone w kwadraciki ( boczek)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony/)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz do smaku
- listki świeżej mięty
- ser parmezan do posypania makaronu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pancettę i podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek , a następnie świeży, krótko podgotowany groszek. Dusić ok. 4-5 minut /aż groszek będzie miękki/.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron al' dente. Przecedzić i wsypać na patelnię z groszkiem. Wymieszać. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie startym serem.
Makaron ozdobić świeżym listkiem mięty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron al' dente. Przecedzić i wsypać na patelnię z groszkiem. Wymieszać. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie startym serem.
Makaron ozdobić świeżym listkiem mięty.
wygląda tak lekko i świeżo, pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:))
OdpowiedzUsuńa smakuje też pysznie...........
Usuń