3/30/2012

Spaghetti z zielonym groszkiem i pancettą


Bardzo popularny włoski sposób podania makaronu z zielonym groszkiem. 
Świeży , delikatny groszek o słodkawym smaku i chrupiąca, aromatyczna  pancetta.
Doskonały smak, aromat i .....pełnowartościowy posiłek.
Kilka składników, niewielki wkład pracy  i  .....uwielbiam kuchnie włoską!


Składniki:/ 2 porcje/
  • 160-200 g makaronu spaghetti
  • 2 plastry pancetty, pokrojone w kwadraciki (  boczek)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony/)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  •  sól, pieprz do smaku
  • listki świeżej mięty
  • ser parmezan do posypania makaronu







Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pancettę i podsmażyć.  Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek , a następnie  świeży, krótko podgotowany  groszek. Dusić ok. 4-5 minut / groszek będzie  miękki/.
 Doprawić  do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron al' dente.  Przecedzić i wsypać na patelnię z groszkiem. Wymieszać.  Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie startym serem.
 Makaron ozdobić świeżym listkiem mięty.

3 komentarze:

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)