09.03.2012

Szarlotkowe babeczki

Spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne przyjęcie,  mała czarna i....... coś słodkiego również by się przydało.
Na dzisiejsze małe świętowanie w gronie koleżanek przygotowałam takie oto babeczki  z jabłkowym nadzieniem w kształcie róż /pomysł na przepis pochodzi z tej strony.
 Szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo efektownie prezentują  się na stole.
 Aby otrzymać różowy kolor jabłka użyłam mojej" dyżurnej"buteleczki z likierem Alchermes, ale kiedyś chętnie wypróbuję inny sposób zabarwienia owoców.


Składniki:/na 12 szt/
  • 2-3 jabłka
  • ½ szklanki likieru Alchermes
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g masła/plus 30/
  • 200 g mąki
  • 80 g cukru/ plus 20/
  • 120-150 g  jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon/do smaku/
  • krokant orzechowy, rodzynki/do posypania/




Wykonanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. 
Skropić sokiem z cytryny.
 Na patelni rozgrzać 30 g masła i 20 g cukru.
  Dodać likier i plasterki jabłek/partiami/.
 Na dość mocnym ogniu, ale bardzo krótko poddusić jabłka.
 Powinny  zmienić kolor i lekko zmięknąć, uważać by je nie uszkodzić
Pozostawić do przestygnięcia. 
Nastawić piekarnik na 170 st.
Jajka/ temp. pokojowa/  ubić z cukrem na puszystą masę. 
 Dodać rozpuszczone zimne masło,  jogurt ,mąkę z proszkiem do pieczenia i  wszystko delikatnie wymieszać.
 Gotowe ciasto nakładać do papierowych foremek do 1/2 wysokości
Na wierzchu  każdej  babki nakładać plastry ostudzonych jabłek /ok 5 szt/tworząc kształt róży.  Posypać delikatnie cynamonem, orzeszkami  /dodałam także rodzynki ,
ale po upieczeniu /i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok.20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz