Ciecierzyca to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym.
Pyszne sałatki, pasty do chleba, zupy, a nawet ciasta i przekąski do chrupania.... to przykłady, że z ciecierzycy można przygotować fajne i urozmaicone dania.
Pyszne sałatki, pasty do chleba, zupy, a nawet ciasta i przekąski do chrupania.... to przykłady, że z ciecierzycy można przygotować fajne i urozmaicone dania.
Tym razem ciecierzyca znalazła miejsce na talerzu w towarzystwie makaronu.
Bardzo odżywcze i smaczne danie. Ale dla wielbicieli makaronu to oczywiste.
W każdej postaci i połączeniu smakuje zawsze wybornie.Ciecierzycę można ugotować samodzielnie lub wykorzystać gotową ze słoiczka lub puszki.
Bardzo odżywcze i smaczne danie. Ale dla wielbicieli makaronu to oczywiste.
W każdej postaci i połączeniu smakuje zawsze wybornie.Ciecierzycę można ugotować samodzielnie lub wykorzystać gotową ze słoiczka lub puszki.
Składniki:/dla 2 osób/
- 160 g makaronu kolanka
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dusić kilka minut/nie przyrumieniać/. Pomidorki przekroić na pół, usunąć pestki , dodać do cebuli. Ciecierzycę przecedzić z zalewy, podzielić na dwie części. Jedną część wrzucić na patelnię z duszonymi warzywami, doprawić do smaku, dodać 1/2 łyżki kuminu, dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na bardzo małym ogniu/kilka minut/. Drugą część ziaren włożyć do blendera , dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zmiksować na gładki krem. Gęstość kremu regulować wodą /z gotującego się makaronu/, ale nie powinien być zbyt rzadki. Dodać pozostałe ziarna kminu i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Krem przełożyć do rondelka i lekko podgrzać/osobno, nie z warzywami na patelni/. Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć na patelnię z gorącymi warzywami, wymieszać doprawić do smaku solą i pierzem.
Na talerzach rozłożyć warstwę kremu z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.
Podawać gorący zaraz po przyrządzeniu.
Na talerzach rozłożyć warstwę kremu z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.
Podawać gorący zaraz po przyrządzeniu.
Talerz gorącego makaronu z ciecierzycą to doskonała dawka energii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz