3/14/2012

Makaron kolanka w kremowym sosie z ciecierzycy

Pipe rigate con crema di ceci
Ciecierzyca to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym.
Pyszne sałatki, pasty do chleba, zupy, a nawet ciasta i przekąski do chrupania.... to przykłady, że z ciecierzycy można przygotować fajne i urozmaicone dania.

Tym razem ciecierzyca znalazła miejsce na talerzu  w towarzystwie makaronu.
Bardzo odżywcze  i smaczne danie. Ale dla wielbicieli makaronu to oczywiste.
W każdej postaci i połączeniu  smakuje zawsze wybornie.Ciecierzycę można ugotować samodzielnie lub wykorzystać  gotową ze słoiczka lub puszki. 


Składniki:/dla 2 osób/
  • 160 g makaronu kolanka
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki  chili
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g  zaleceń producenta. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dusić kilka minut/nie przyrumieniać/. Pomidorki przekroić na pół, usunąć pestki , dodać do cebuli. Ciecierzycę przecedzić z zalewy, podzielić na dwie części. Jedną część wrzucić na patelnię z duszonymi warzywami, doprawić do smaku, dodać 1/2 łyżki kuminu, dokładnie wymieszać i kontynuować gotowanie na bardzo małym ogniu/kilka minut/. Drugą część ziaren włożyć do blendera , dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zmiksować na gładki krem. Gęstość kremu regulować wodą /z gotującego się makaronu/, ale nie powinien być zbyt rzadki.  Dodać pozostałe ziarna kminu  i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Krem przełożyć do rondelka i lekko podgrzać/osobno, nie z warzywami na patelni/. Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć na patelnię z gorącymi warzywami, wymieszać doprawić do smaku solą i pierzem.
Na talerzach rozłożyć warstwę kremu  z ciecierzycy ,a na nim makaron z warzywami.
Podawać  gorący zaraz po przyrządzeniu.


Talerz gorącego makaronu z ciecierzycą to doskonała dawka energii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)