Zupa o bardzo delikatnym anyżkowym smaku. Najbardziej smakuje w postaci kremowej z dodatkiem grzanek o smaku koperkowym lub kminkowym.
Składniki:/dla 2 osób/
- 1 duży koper włoski/fenkuł,finocchio/
- 1 mała marchewka
- kawałek selera naciowego
- mały kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować bulion warzywny. Marchew, seler i por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok. 1 l wody. Ugotowany wywar przecedzić. Cebulę drobno posiekać, fenkuł pokroić w kostkę.
Na oliwie lekko zrumienić posiekaną cebulę , dodać koper zalać winem i dusić do odparowania alkoholu. Podsmażone warzywa dodać do wywaru i chwilę podgotować. Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku solą, pieprzem . Posypać obficie zielonym koprem, startym serem i podawać z grzankami z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest już bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej i stosuje się go coraz częściej.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest już bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej i stosuje się go coraz częściej.
Wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
A może wymienimy się zupami?
Pozdrawiam Cię!
Uwielbiam fenkuły, ale zupy jeszcze nie robiłam. Zainspirowałaś mnie!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Zupa przepyszna, idealnie trafiona w mój gust smakowy!
OdpowiedzUsuńNie miałam białego wina, więc użyłam różowego. Nasiona kopru włoskiego zmieniłam na anyżek, a grzanki usmażyłam na maśle.
Pozdrawiam
Jestem u Ciebie pierwszy raz; z przyjemnością przyjrzę się innym przepisom.
Zupkę dzisiaj serwowałam na obiadek. Muszę przyznać, że ma bardzo ciekawy smaczek:)
OdpowiedzUsuń