31.03.2012

ZUPA FENKUŁOWA czyli Vellutata di Finocchi



Zupa o bardzo delikatnym anyżkowym smaku. Najbardziej smakuje w postaci kremowej z dodatkiem grzanek o smaku koperkowym lub kminkowym.

Składniki:/dla 2 osób/



  • 1 duży  koper  włoski/fenkuł,finocchio/
  • 1 mała marchewka
  •  kawałek selera naciowego
  • mały kawałek pora
  •  1 mała cebula
  •  1,5 łyżki oliwy z oliwek
  •  1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  •  sól i pieprz do smaku 
  •  sos sojowy do dekoracji



Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny. Marchew,  seler i por obrać,  pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok. 1 l wody. Ugotowany wywar przecedzić. Cebulę  drobno posiekać,  fenkuł  pokroić w  kostkę.
Na oliwie lekko zrumienić posiekaną cebulę ,  dodać koper zalać winem i  dusić do odparowania alkoholu. Podsmażone warzywa  dodać do wywaru i chwilę podgotować. Po lekkim przestudzeniu  zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/,  doprawić do smaku solą, pieprzem . Posypać obficie zielonym koprem, startym serem  i podawać z grzankami z dodatkiem  nasion kopru włoskiego.


Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy  dodałam do niej  kilka kropli sosu sojowego,który jest już bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej i stosuje się go coraz częściej.

4 komentarze:

  1. Wspaniała zupa!
    Na pewno skorzystam z przepisu.
    A może wymienimy się zupami?
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fenkuły, ale zupy jeszcze nie robiłam. Zainspirowałaś mnie!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa przepyszna, idealnie trafiona w mój gust smakowy!
    Nie miałam białego wina, więc użyłam różowego. Nasiona kopru włoskiego zmieniłam na anyżek, a grzanki usmażyłam na maśle.

    Pozdrawiam
    Jestem u Ciebie pierwszy raz; z przyjemnością przyjrzę się innym przepisom.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupkę dzisiaj serwowałam na obiadek. Muszę przyznać, że ma bardzo ciekawy smaczek:)

    OdpowiedzUsuń