Bardzo lubię avocado,jego delikatny smak ,a jeszcze bardziej cenię go za jego wartości.
Jest bogaty w witaminy, sole mineralne i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.
Jest bogaty w witaminy, sole mineralne i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.
Lubię właśnie taką formę przyrządzenia tej potrawy i nie wiem ,czy powinnam ją nazywać guacamole. Najważniejszym ,wspólnym składnikiem jest avocado i co do tego nie ma żadnych wątpliwości,a nazywam ją po prostu pyszną pastą kanapkową z avocado.
Tym razem na chrupiących grzankach.
Tym razem na chrupiących grzankach.
Składniki:
- 1 dojrzały owoc avocado
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 pomidor
- mały kawałeczek papryczki chili
- kilka liści świeżej kolendry lub szczypta mielonej
- sok z 1/2 cytryny/lub limonki/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo zmielony
oraz
- mała ciabatta
- oliwa do skropienia grzanek
Wykonanie:
Avocado obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę .Powierzchnię miąższu naciąć nożem tworząc kratkę. Przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ ,umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny.
Pomidor obrać ze skórki ,usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczę ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,drobno pokrojoną cebulkę, papryczkę/bez pestek/ oraz kolendrę. Połączyć z avocado, dodać oliwę, doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.
Bułkę pokroić,skropić oliwą i wstawić do piekarnika/180 st/ na ok.10 min. Gotowe grzanki ułożyć na półmisku i na każdą nakładać pastę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz