28.03.2012

Coś do chleba czyli:pasta z avocado


Bardzo lubię avocado,jego delikatny smak ,a jeszcze bardziej cenię go  za  jego wartości.
Jest bogaty  w witaminy, sole mineralne  i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.



Popularna pasta meksykańska o nazwie guacamole doczekała się wielu odmian,przeróbek i różnych wzbogaconych wersji jej przygotowania.Ta,którą przygotowałam z pewnością ma wiele wspólnych  cech,ale  odbiega od  oryginału.
  Lubię właśnie taką formę przyrządzenia  tej potrawy i nie wiem ,czy powinnam ją nazywać guacamole. Najważniejszym ,wspólnym składnikiem jest avocado i co do tego nie ma żadnych wątpliwości,a nazywam ją po prostu pyszną pastą kanapkową z avocado.
Tym razem na chrupiących grzankach.





Składniki:
  • 1 dojrzały owoc avocado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • mały kawałeczek papryczki chili
  • kilka liści świeżej kolendry lub szczypta mielonej
  • sok z 1/2 cytryny/lub limonki/
  • łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
oraz
  • mała ciabatta
  • oliwa do skropienia grzanek
Wykonanie:

Avocado obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę .Powierzchnię miąższu naciąć nożem tworząc kratkę. Przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ ,umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny.
Pomidor obrać ze skórki ,usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczę ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,drobno pokrojoną cebulkę, papryczkę/bez pestek/ oraz kolendrę. Połączyć z avocado, dodać oliwę, doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.
Bułkę pokroić,skropić oliwą i wstawić do piekarnika/180 st/  na ok.10 min. Gotowe grzanki ułożyć na półmisku i na każdą nakładać pastę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz