Dzisiejsze danie przygotowałam z gotowych mrożonych filetów z łososia. Oczywiście zdecydowanie wolę tego świeżego, ale nie zawsze można go mieć w zasięgu ręki, a lodówka jest przecież tak blisko, a w niej zawsze jakiś zapas....
Dodatek orzeszków pistacjowych nadaje rybie doskonały charakteryczny i zdecydowany smak i właściwie nie wymaga ona zbyt wielu przypraw /dodałam,bo lubię zioła/.
Orzechy świetnie komponują z łososiem choć jedząc to danie nie byłam pewna czy główną rolę na talerzu odgrywa ryba, czy orzeszki pistacjowe....ale ryba jest tu jednak najważniejsza, a pistacje są tylko świetnym dodatkiem..
I jeszcze jeden ważny szczegół: nie wiem ,czy można łączyć ryby z kalafiorem i brokułami?????
Słyszałam, że nie jest to prawidłowy zestw.....................
Orzechy świetnie komponują z łososiem choć jedząc to danie nie byłam pewna czy główną rolę na talerzu odgrywa ryba, czy orzeszki pistacjowe....ale ryba jest tu jednak najważniejsza, a pistacje są tylko świetnym dodatkiem..
I jeszcze jeden ważny szczegół: nie wiem ,czy można łączyć ryby z kalafiorem i brokułami?????
Słyszałam, że nie jest to prawidłowy zestw.....................
- 1 duży filet/stek/ z łososia
- 100 g orzeszków pistacjowych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki przypraw do ryby
- sok z 1/2 cytryny
- sól,pieprz do smaku
- łuszcz do smażenia/oliwa z oliwek i masło/
Posiekać drobno orzeszki pistacjowe i zmieszać z bułka tartą.
Rybę dokładnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem .
Skropić sokiem z cytryny.
Doprawić delikatnie przyprawą do ryb, posolić i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce orzechowej.
Rybę można piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masełkiem , ale mój filet usmażyłam na patelni.
W tym celu należy rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i smażyć chwilę z obu stron .
Panierka powinna być delikatnie przyrumieniona ,a środek ryby powinien zachować lekko różowy kolor/nie zawsze mi się to udaje/
Rybę dokładnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem .
Skropić sokiem z cytryny.
Doprawić delikatnie przyprawą do ryb, posolić i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce orzechowej.
Rybę można piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masełkiem , ale mój filet usmażyłam na patelni.
W tym celu należy rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i smażyć chwilę z obu stron .
Panierka powinna być delikatnie przyrumieniona ,a środek ryby powinien zachować lekko różowy kolor/nie zawsze mi się to udaje/
Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanej rybki jest sałatka z gotowanych warzyw i ryż bosmati.
smakowite i zdrowe danie:) mniam!
OdpowiedzUsuń