Jajka można podawać na wiele sposobów.Szczególne bogactwo przepisów towarzyszy nam w okresie Wielkanocnym.No cóż, jest to symbol tych świąt i jajka muszą być.Przygotowałam kilka propozycji podania jajek/nie tylko od święta/,a oto jedna z nich.
Jajka ugotowane na twardo w wiosennym sosie śmietankowym to aromatyczna i smaczna przekąska na wielkanocny stół.To także prosta i elegancka kolacja,lub śniadanie.Wystarczy wprowadzić kilka typowo wiosennych składników by poczuć zapach i smak wiosny.To rzodkiewka, świeży ogórek, szczypiorek i kiełki rzodkiewki nadają jajkom oryginalnego smaku i świeżego,wiosennego wyglądu.
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały, świeży ogórek
- rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- szczypiorek
- kilka liści sałaty
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo ,włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Śmietanę połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórek pokroić drobną kosteczkę ,szczypiorek drobno posiekać.Wymieszać z sosem śmietanowo-jogurtowym.Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty,ułożyć na nich połówki jajek/żółtkiem do spodu/,polać sosem i udekorować plasterkami ogórka,rzodkiewek i kiełkami.
wolałabym zrobić taki sos bez dodatku śmietany, choc zapewne i tak jest pyszny ;0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Odrobina śmietany nikomu nie zaszkodzi/wszystko z umiarem/,a można ją zamienić przecież na jogurt
Usuń