29.03.2012

Jajka w wiosennym sosie



Jajka można podawać na wiele sposobów.Szczególne bogactwo przepisów towarzyszy nam w okresie Wielkanocnym.No cóż,  jest to symbol tych świąt i jajka muszą być.Przygotowałam kilka propozycji  podania jajek/nie tylko od święta/,a oto jedna z nich.
Jajka  ugotowane na twardo w wiosennym sosie śmietankowym to aromatyczna i smaczna  przekąska na wielkanocny stół.To także prosta i elegancka kolacja,lub śniadanie.Wystarczy wprowadzić kilka typowo wiosennych składników by poczuć zapach i smak wiosny.To rzodkiewka, świeży ogórek, szczypiorek i  kiełki  rzodkiewki nadają  jajkom  oryginalnego  smaku i  świeżego,wiosennego wyglądu.


Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały, świeży ogórek
  • rzodkiewka
  • kiełki rzodkiewki
  • szczypiorek
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo ,włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Śmietanę połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórek pokroić drobną kosteczkę  ,szczypiorek drobno posiekać.Wymieszać z sosem śmietanowo-jogurtowym.Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty,ułożyć na nich połówki jajek/żółtkiem do spodu/,polać sosem i udekorować plasterkami ogórka,rzodkiewek i kiełkami.

2 komentarze:

  1. wolałabym zrobić taki sos bez dodatku śmietany, choc zapewne i tak jest pyszny ;0
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobina śmietany nikomu nie zaszkodzi/wszystko z umiarem/,a można ją zamienić przecież na jogurt

      Usuń