Jest to danie makaronowe,które nawiązuję do tradycji kuchni sycylijskiej. Ale tylko częściowo ,bo prawdziwa "pasta alla siciliana" przygotowywana jest latem na bazie świeżych pomidorów i sezonowego bakłażana.
Do mojego makaronu użyłam pomidorów z puszki,a bakłażany są w sprzedaży o tej porze roku więc jakaś namiastka tego doskonałego dania jest zachowana.
Jest wiele sposobów przygotowania makaronu po sycylijsku,ale ja wybrałam tę mniej skomplikowaną i bliską tradycyjnej/dziś z moimi dodatkami/.Uwielbiam połączenie makaronu z bakłażanem i dlatego bardzo często gości na moim stole bez względu na porę roku.
Składniki/dla 4 osób/
- 320 g makaronu penne
- 300 g pomidorów z puszki/zalecane świeże/
- 3/4 szklanki sosu pomidorowego/passata z butelki/
- 2 podłużne bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- tymianek /świeży lub suszony-do smaku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- 1-2 łyżki orzeszków piniowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g startego sera parmezan
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić w kostkę.Aby wyeliminować goryczkę bakłażana należy warzywo moczyć przez kilkanaście minut w słonej wodzie,Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek,lekko podsmażyć.Opłukany ze słonej wody i odsączony bakłażan dodać do podsmażonego czosnku i dusić kilka minut na małym ogniu.Wlać sos pomidorowy i pomidory z puszki/jeśli są całe należy je pokroić/,dodać przyprawy/tymianek,bazylię, paprykę,pietruszkę/,doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na małym ogniu ok.15 min.Ugotowany makaron/ zgodnie z zaleceniami producenta/ przecedzić i połączyć/na patelni/ z sosem bakłażanowym.Podawać posypany startym parmezanem i orzeszkami piniowymi.Danie udekorować świeżymi listkami bazylii i podsmażoną skórką bakłażana.Proponuję podobna wersję makaronu penne pod nazwą "Pasta alla Norma" -zobacz tutaj- /zbliżoną do oryginału/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz