3/07/2012

Makaron penne z bakłażanem i pomidorami



Jest to danie makaronowe,które nawiązuję do tradycji  kuchni  sycylijskiej. Ale tylko częściowo ,bo prawdziwa "pasta alla siciliana" przygotowywana jest latem na bazie  świeżych pomidorów i  sezonowego bakłażana.


Do mojego  makaronu użyłam pomidorów z puszki,a bakłażany są  w sprzedaży o tej porze roku więc jakaś namiastka  tego doskonałego dania jest zachowana.
Jest wiele sposobów przygotowania  makaronu po sycylijsku,ale ja wybrałam tę mniej skomplikowaną i bliską tradycyjnej/dziś  z moimi dodatkami/.Uwielbiam połączenie makaronu z bakłażanem i dlatego bardzo często gości na moim stole bez względu na porę roku. 
Składniki/dla 4 osób/
  • 320 g makaronu penne
  • 300 g pomidorów z puszki/zalecane świeże/
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego/passata z butelki/
  • 2 podłużne bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • tymianek /świeży lub suszony-do smaku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g startego sera parmezan
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić w kostkę.Aby wyeliminować goryczkę bakłażana należy warzywo moczyć przez kilkanaście minut w słonej wodzie,Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany  czosnek,lekko podsmażyć.Opłukany ze słonej wody i odsączony bakłażan dodać do podsmażonego czosnku i dusić  kilka minut na małym ogniu.Wlać sos pomidorowy i pomidory z puszki/jeśli są całe należy je pokroić/,dodać przyprawy/tymianek,bazylię, paprykę,pietruszkę/,doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na małym ogniu ok.15 min.Ugotowany makaron/ zgodnie z zaleceniami producenta/ przecedzić i połączyć/na patelni/ z sosem bakłażanowym.Podawać  posypany startym parmezanem i  orzeszkami piniowymi.Danie udekorować świeżymi listkami bazylii i podsmażoną skórką bakłażana.



Proponuję podobna wersję makaronu penne pod nazwą "Pasta alla Norma"  -zobacz tutaj- /zbliżoną do oryginału/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)