Nie lubię marnować żywności i staram się wykorzystać najmniejsze nawet odpadki.Ostatnio upiekłam pyszny pasztet warzywny i jak to często bywa nie obeszło się bez okruchów i resztek.
Decyzja była bardzo szybka i trafna.Powstała pyszna sałatka na bazie pasztetu z soczewicy. Oczywiście można wykorzystać inne rodzaje pasztetów,ale powinny one być pieczone .Pasztety pieczone mają fajną,chrupiącą skórkę,łatwo się kruszą i właśnie dlatego doskonale można je łączyć z warzywnymi dodatkami w formie sałatek.A dodatki mogą być zupełnie dowolne,wrzucamy do miski wszystko to, co lubimy.
Składniki:/dla 2 osób/- 1/2 op. mix-u dowolnych sałatek
- 1/2 czerwonej papryki pieczonej /może być konserwowa/
- kilka sztuk cebulki konserwowej
- 100 gram pieczonego pasztetu
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- sól ziołowa/do smaku/
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- oraz świeży szczypiorek i tymianek /do dekoracji/
Wykonanie:
Sałatkę umyć,osuszyć i ułożyć w salaterce.Pasztet pieczony pokroić w kostkę lub pokruszyć,paprykę pokroić w paseczki. Cebulkę odsączyć z zalewy.Na sałatce ułożyć pasztet,paprykę i cebulkę.Wierzch posypać jajkami startymi na tarce.Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym,doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem,udekorować świeżym szczypiorkiem i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz