30.03.2012

MAKARON KOLANKA W SOSIE SEROWO-ZIOŁOWYM



I znów makaron i znów szybko i .....smacznie, tym razem kolorowy makaron z zielonym sosem.


Zdecydowany, serowy akcent, mocny ziołowy aromat.  To wszystko  składa się na ciekawy smak dania makaronowego.

Składniki:/dla 2 osób/
  •  160-200 g makaronu kolanka                   /o smaku pomidorowym/
  • 1,5 łyżki sera gorgonzola
  • łyżka mleka
  •  50 g masła
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej pietruszki 
  •  1 łyżka posiekanego tymianku
  • pieprz i sól do smaku



Wykonanie:

Pietruszkę, szczypiorek, tymianek dokładnie wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. 
Ugotować al dente makaron.
 Na patelni rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać chwilę do rozpuszczania się składników. Dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.  Do powstałego sosu serowego dodać posiekane zioła, wymieszać i połączyć z przecedzonym makaronem. 
Można  doprawić świeżo zmielonym pieprzem, a z solą należy postępować dość ostrożnie, ponieważ dodany do sosu ser jest dość słony.


6 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na sos, ale ja nie przepadam za kolankami, wolę świderki do takich sosów ;)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję! Pozdrawiam ✿ܓ
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, na pewno spróbuję. Ale musisz wstawiać spację po każdej kropce i przecinku, bo fatalnie się to czyta :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok.....nie zwróciłam na to uwagi, ale każda wskazówka jest mile widziana.

      Usuń
  4. fajne i lekkie, bombowy kolor makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........