10/25/2013

Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką

Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji.
Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu.
Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........

Dodatek czerwonej fasoli i  dyni w połączeniu z  pysznym kremowym sosem  sprawił ,
że moje spaghetti zyskało  wiele na smaku,  wartościach odżywczych i wyglądzie.

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 żółtka
  • 150  ml śmietany 30%
  • 3-4  łyżki sera parmezan
  • ½  cebula
  • 1  zabek czosnku
  • 200 g dyni ugotowanej na parze /al dente/
  • 150 g czerwonej  fasoli z puszki
  • 100 ml białego wytrawnego  wina
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka 
Wykonanie:
-Makaron  ugotować w/g zaleceń producenta.
-Na patelni rozgrzać oliwę.
-Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
-Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
-Wlać wino i dusić ok.5 minut.
-Dodać dynię  pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę.
-Całość wymieszać  i chwilkę poddusić.
-Dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
-Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz.
-Makaron przecedzić i gorący wsypać  na patelnię .
-Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać  przygotowany sos   i dokładnie wymieszać ze składnikami.
-Podgrzać  i przełożyć na talerze.
-Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem.

Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października

1 komentarz:

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)