14.09.2014

Gnocchi ziemniaczane w kilku wersjach smakowych

Gnocchi , czyli włoskie kluski  ziemniaczane , to  proste, niezwykle popularne  danie 
szczególnie na północy kraju.  W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby. 
 Najczęściej jednak  z  sosami , masłem szałwiowym lub pancettą.
Najbardziej popularne sosy to:  pomidorowy,  
boloński , 
grzybowy, 
serowy,
bazyliowy,
 orzechowy .
Aby sos  łatwiej wtopił się w kluski  można  wykonać w kluseczkach  malutkie rowki widelcem lub  używając  do tego celu specjalnej  drewnianej  deseczki  z nacięciami.
Aby uzyskać  ciasto o właściwej konsystencji  należy użyć odpowiednich  , mączystych ziemniaków.
Najczęściej na 300 g  ugotowanych ziemniaków  należy dodać  100 g mąki..............,ale 
jak to zwykle  bywa , również  na gnocchi  istnieje wiele różnych  recept  i przepisów .
....i jeszcze jedna kwestia..............dodawać jajka, czy nie?
Nawet we włoskich przepisach i  w praktyce .............róznie  to bywa...



Składniki:

  • 1 kg   ziemniaków / mączystych/ ugotowanych w mundurkach
  • ok. 300 g  mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • 2  łyżki  startego grana padano lub parmezanu
  • sól / do smaku
  • mąka semola /do podsypania
lub 
 1 kg ziemniaków
300 g mąki
1 jajo
sól


Wykonanie:
Ugotowane, lekko  przestudzone ziemniaki obrać.
Przecisnąć przez praskę/lub zmielić w maszynce/.
Mąkę umieścić na stolnicy, dodać jeszcze ciepłe ziemniaki,  jajka, ser, sól  i krótko wyrobić jednorodne ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki.
Podsypując mąką  uformować wałeczki grubości palca.
Pokroić  je na 2,5-3 cm kawałeczki i każdy zrolować za pomocą widelca /brzuszkiem/  tworząc malutkie rowki.
Wrzucać  partiami do dużego  garnka z  wrzącą , osoloną wodą.
Gotować do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową . 
Podawać z ulubionym sosem.
z sosem bolońskim
z sosem grzybowym / w wersji włoskiej bez koperku/
                                                                 z sosem orzechowym
z sosem serowym /gorgonzola/
z pesto bazyliowym
z pancettą / z boczkiem/


4 komentarze:

  1. Super inspiracje! U mnie dziś podobnie - tylko że kopytka, z sosem gorgonzola. Moja ulubiona wersja :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne, a czy ser może być inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doczytałam, że to po prostu parmezan:-)

      Usuń
    2. tak , może być parmezan, ale można też całkiem zrezygnować z sera.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........