Naleśniki z jabłkowo-brzoskwiniowym nadzieniem .
Słodkie, delikatne, pachnące wanilią , cytrusami i smażonymi owocami.
Popularne , zwyczajne naleśniczki , w których mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową , to jedno z najbardziej lubianych i popularnych dań w mojej kuchni. Wystarczy zmienić owocowy farsz w zależności od pory roku i gustów naszych domowników.
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Obrane brzoskwinie pokroić w cząstki.
Owoce umieścić w rondelku, podlać niewielka ilością wody i dusić na małym
ogniu do miękkości.
ogniu do miękkości.
Dodać cukier waniliowy, rodzynki i skórkę cytrynową /można dosłodzić do smaku/.
Z mąki, mleka jajka zrobić ciasto naleśnikowe.
Usmażyć naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem roślinnym.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję owocowego nadzienia i zwinąć w rulonik lub złożyć w chusteczkę.
Naleśniki posypać cukrem pudrem , udekorować zielonymi listkami.
pyszności:)
OdpowiedzUsuń