Łosoś w Galarecie na Wigilię – Elegancka, pyszna alternatywa dla karpia.
Świąteczny stół kochamy za tradycję, ale coraz częściej szukamy lżejszych, delikatniejszych smaków. Właśnie dlatego łosoś w galarecie staje się piękną alternatywą dla klasycznego wigilijnego karpia. Jest szlachetny, ma mało ości, prezentuje się wyjątkowo i perfekcyjnie łączy się z aromatycznym, warzywnym bulionem. To danie wygląda jak elegancka przystawka z dobrej restauracji — a robi się je naprawdę prosto.
Zastąp karpia łososiem!
Choć zdjęcia nie są udane.....zapewniam,że galaretka wyszła przepyszna......i klarowna.
Składniki:
Na wywar warzywny i gotowanie ryby
- 800 g filetów łososia
- 1 duża marchew
- 1 mały por (biała część)
- 1/4 korzenia selera
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 l wody
Dodatkowo do galarety
- 12 g żelatyny w proszku
- 5 łyżek zielonego groszku i kukurydzy
- 1 mała marchew w cienkich wstążkach (ugotowana osobno)
- kilka cieniutkich plasterków cytryny
- natka pietruszki lub kopru (opcjonalnie do dekoracji
- czerwony pieprz
- czerwona papryka/do ozdoby/
Jak zrobić łososia w galarecie
1. Przygotuj aromatyczny wywar warzywny
- Warzywa obierz i pokrój na większe kawałki.
- Włóż je do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
- Wlej 1,5 litra wody i gotuj na małym ogniu przez 30–35 minut, aż bulion stanie się intensywny.
Im wolniej gotowany bulion, tym bardziej klarowna galareta.
2. Ugotuj delikatnie łososia
- Do gorącego, ale nie mocno wrzącego wywaru włóż kawałki łososia.
- Gotuj 8–10 minut na najmniejszym ogniu, tylko do ścięcia mięsa.
- Ostrożnie wyjmij rybę i odstaw do przestygnięcia.
3. Przygotuj klarowną galaretę
- Wywar przecedź przez drobne sitko lub gazę.
- Odmierz około 700 ml płynu.
- Do gorącego (nie wrzącego) bulionu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw odrobiną soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny, które subtelnie podkreślą smak.
4. Ułóż dekoracyjnie składniki
Przygotuj półmisek albo małe miseczki:
- Na dnie możesz położyć cienkie plasterki cytryny.
- Dodaj groszek, kukurydzę i marchew w wstążkach.
- Ułóż kawałki łososia — w całości lub porcjach.
- Posyp natką pietruszki, jeśli lubisz.
Zalej delikatnie wystudzoną, ale płynną galaretą.
5. Chłodzenie i podanie
Wstaw formę do lodówki na minimum 4–6 godzin, najlepiej na noc.
Podawaj z pieczywem — na zimno, jako jedną z wigilijnych przystawek.
Dlaczego warto zrobić łososia zamiast karpia?
- ✓ Ma delikatniejszy, bardziej elegancki smak
- ✓ Jest mniej ościsty — wygodniejszy do jedzenia
- ✓ Pięknie wygląda w galarecie
- ✓ Jest lżejszy, świetny dla osób unikających ciężkich potraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz