12/21/2025

Kremowy sernik waniliowy z bakaliami


Uwielbiasz serniki, które są jednocześnie kremowe, aromatyczne i nie za słodkie? 
Ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Sernik upieczony jest bez spodu.  Dodatek ulubionych bakalii sprawia, że każdy kęs to małe świąteczne odkrycie, a czekoladowa polewa nadaje eleganckiego wykończenia.

 Idealny na święta czy wyjątkowe okazje.

Składniki na  blachę (24 × 36 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, mielonego
  • 6 dużych jajek
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 200 g śmietany kwaśnej 18% 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 1 saszetka cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru (40 g
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g ulubionych bakalii (rodzynki, migały, skórka pomarańczowa, żurawina – według uznania)

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30–36%

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowanie masy serowej

  1. Twaróg dokładnie zmiksuj z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
  2. Dodawaj po jednym jajku, miksując delikatnie po każdym dodaniu.
  3. Wsyp budyń i kaszkę, wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  4. Na końcu wmieszaj śmietanę kwaśną i bakalie. Bakalie możesz wcześniej lekko oprószyć mąką, żeby równomiernie rozłożyły się w serniku.



Krok 2: Przygotowanie formy

  1. Tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki).
  2. Wlej masę serową, wyrównaj powierzchnię szpatułką.

Krok 3: Pieczenie

  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160–170°C (góra–dół) przez około 70–80 minut.
  2. Sernik powinien być lekko „drżący” w środku — dokończy się piec  podczas studzenia.
  3. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i zostaw sernik na 30–40 minut.
  4. Następnie wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź, najlepiej w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Krok 4: Przygotowanie polewy czekoladowej

  1. Czekoladę połamaną na kawałki umieść w misce.
  2. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia i wlej do czekolady.
  3. Odczekaj minutę i wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
  4. Polej ostudzony sernik tuż przed podaniem i udekoruj dodatkowo bakaliami.

Krok 5: Podanie

  • Kroimy dopiero po pełnym schłodzeniu, wtedy kawałki ładnie się kroją i nie rozpadają.
  • Idealny do kawy, herbaty lub jako deser świąteczny.

Porady i warianty

  • Bakaliowe wariacje: orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa lub morele – możesz miksować według uznania.
  • Delikatny sernik: zmniejsz kaszkę do 1 łyżki, budyń zostaw cały – masa będzie bardziej kremowa.
  • Uniknięcie pęknięć: piecz w kąpieli wodnej lub zostaw ostudzony sernik w uchylonym piekarniku.


Sernik najlepiej smakuje następnego dnia – smaki się przegryzą, masa stanie się aksamitna, a polewa lśniąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)