12/22/2025

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i masą orzechową"Niebo"



...Ciasto „Niebo” – stare, domowe, zapamiętane sprzed wielu lat

Są ciasta, które zostają z nami na całe życie. Nie dlatego, że są modne, ale dlatego, że towarzyszyły nam w ważnych momentach – rodzinnych świętach, imieninach, niedzielnych popołudniach.
 Takie właśnie jest ciasto „Niebo”.
Piekłam je po raz pierwszy ponad 30 lat temu. W czasach, gdy nie było tylu wymyślnych deserów, a składniki dobierało się z tego, co dostępne. A jednak efekt – warstwa po warstwie – był tak niezwykły, że każdy kęs zapamiętywało się na długo. Miękki biszkopt, kwaskowa masa jabłkowa, kremowa maślano-orzechowa warstwa i lśniąca polewa czekoladowa… Wtedy smakowało jak luksus.
 Dziś smakuje jak powrót do domu.
To ciasto jest klasyczne, proste i dokładnie takie, jak dawniej – bez udziwnień, bez zmian. Po prostu stare dobre „Niebo”.


Składniki:

1. Biszkopt (blacha ok. 24×36 cm)

Biszkopt kakaowy – spód (24 × 36 cm)
  • 5 jajek (L, temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao (niesłodzone)
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) ½ łyżeczki proszku do pieczenia – tylko jeśli chcesz bardzo równy blat

2. Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowych: szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

3. Masa maślano-orzechowa

  • 200 g masła, miękkiego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1–2 łyżki rumu lub aromatu rumowego (opcjonalnie)

4. Polewa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2–3 łyżki mleka

⭐ Przygotowanie

1. Biszkopt
Piekarnik: 170°C góra–dół.

Blachę wyłóż papierem – tylko dno.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.
Stopniowo dodawaj cukier – piana ma być gęsta i błyszcząca.
Dodaj żółtka, miksując krótko na wolnych obrotach.
Mąkę i kakao przesiej, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej do formy, wyrównaj.
Piecz 25–30 minut (suchy patyczek)


2. Masa jabłkowa
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę
Duś je z masłem do miękkości.
Dosłódź według uznania.
Na gorące jabłka wsyp galaretkę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
Odstaw do lekkiego stężenia.

3. Masa maślano-orzechowa
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem.
Dodaj orzechy i rum.
Wymieszaj do połączenia składników.

4. Polewa
W rondelku rozpuść masło.
Dodaj kakao, cukier i mleko.
Podgrzewaj chwilę, aż powstanie gładka polewa.

⭐ Składanie ciasta

Na biszkopt wyłóż masę jabłkową.
Gdy lekko stężeje, posmaruj ją masą maślano-orzechową.
Wylej na wierzch ciepłą polewę czekoladową.
Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, żeby warstwy pięknie się połączyły.

⭐ Dlaczego warto przygotować to ciasto?

-smakuje dokładnie jak domowe wypieki sprzed lat,
-warstwy są miękkie, delikatne i doskonale się uzupełniają,
-robi ogromne wrażenie przy minimalnym wysiłku,
-przechowywane w lodówce długo pozostaje świeże i pyszne.
-do masy jabłkowej można  dodać rodzynki, skórkę pomarańczową itp./dodałam agrest z syropu/
-spód może być jasnym biszkoptem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (7)