12/21/2025

Śledź Wigilijny

Przepis na aromatyczne śledzie wigilijne z cebulką i suszonymi pomidorami w oleju. 
Idealne na świąteczny stół, szybkie i proste w przygotowaniu.

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych dań wigilijnych. Jednym z klasyków są śledzie – aromatyczne, delikatne i pełne smaku.
Ta wersja z cebulką i suszonymi pomidorami w oleju to połączenie tradycji i nowoczesnego twistu: słony śledź, słodkawa cebula i lekko kwaskowe, aromatyczne suszone pomidory tworzą niepowtarzalny duet smakowy. Doskonałe na Wigilię lub świąteczne przekąski.


📝 Składniki (na 4–6 porcji)
  • 400 g filetów śledziowych solonych (matiasy)
  • 1 średnia cebula, cienko pokrojona w piórka
  • 6–8 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski
  • 150 ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego lub avokado)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub cytryny
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji

🥣 Przygotowanie:

 Przygotuj śledzie:

 Jeśli używasz solonych matiasów, namocz je w zimnej wodzie przez 1–2 godziny (lub mleku przez 30–60 minut), aby pozbyć się nadmiaru soli.

 Osusz płaty papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki ok. 4–5 cm.

 Cebulę pokrój w cienkie piórka.

 Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki.


 Układanie i marynowanie:

 W słoiku lub misce układaj warstwami: śledzie → cebula → suszone pomidory → pieprz.

 Skrop delikatnie octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

 Zalej całość olejem, tak aby przykrywał wszystkie składniki.

Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na całą noc.



 Podanie

Podawaj lekko schłodzone, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Śledzie najlepiej smakują po 24 godzinach, gdy smaki się przegryzą.


💛 Wskazówki

Możesz dodać kilka ziarenek ziela angielskiego lub liść laurowy dla dodatkowego aromatu.

Śledzie w oleju można przechowywać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym słoiku.

Zamiast octu jabłkowego można użyć soku z cytryny – smak będzie bardziej delikatny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)