12/22/2025

Mięciutkie pierniczki orkiszowe

Pierniczki  w kształcie choinki  

Święta tuż-tuż, a Ty nie masz czasu na długie leżakowanie tradycyjnych pierniczków? 

Te mięciutkie pierniczki z mąki orkiszowej są gotowe od razu po upieczeniu i pachną świątecznymi przyprawami w całym domu. Idealne do dekorowania lukrem i czekoladą ,kolorową posypką– piękne, szybkie i aromatyczne! 

Składniki (ok. 20–25 pierniczków)

  • 75 g masła
  • 120 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy  do piernika
  • 65 g kwaśnej śmietany 
  • 1 jajko + 1 żółtko (można ubijać razem)
  • 30 g cukru trzcinowego 
  • 320 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego/ dla koloru,ale można pominąć/
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji:

  • Lukier królewski lub z cukru pudru z odrobiną soku z cytryny
  • Roztopiona czekolada (mleczna lub gorzka)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik:

Nastaw piekarnik na 180°C (góra-dół) i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Rozpuść masło z miodem:

W garnuszku, na małym ogniu, połącz masło z miodem, mieszając do uzyskania jednolitej, lekko ciepłej masy. Odstaw do przestudzenia.

3. Połącz składniki mokre:

W misce ubij lekko śmietanę, jajko, żółtko i cukier. Dodaj przestudzone masło z miodem i przyprawę korzenną – wymieszaj dokładnie.

4. Dodaj składniki suche

W osobnej misce wymieszaj mąkę orkiszową, kakao i sodę. Stopniowo dodawaj do mokrych składników, mieszając szpatułką lub ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.

5. Formuj pierniczki:

Rozwałkuj ciasto na 4–5 mm grubości i wycinaj choinki foremką. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.

6. Piecz:

Włóż do piekarnika na 8–10 minut. Pierniczki powinny być miękkie w środku. Po upieczeniu lekko przestudź na kratce.

7. Dekorowanie:

  • Przygotuj lukier i roztopioną czekoladę.
  • Napełnij szprycę i ozdabiaj pierniczki według własnej fantazji – gwiazdki, linie, kropki, obwódki.

Porady:

  • Pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku – pozostaną mięciutkie przez kilka dni.
  • Dodaj odrobinę skórki pomarańczowej do ciasta, aby nadać pierniczkom świeży aromat.
  • Drobne posypki cukrowe lub jadalny brokat dodadzą im świątecznego uroku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (7)