12/20/2025

Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami

...... delikatny i zawsze udany

Są takie ciasta, które kojarzą mi się   domowym ciepłem i świętami.

 Ten kremowy sernik właśnie do nich należy. Jest aksamitny, delikatny, niezbyt słodki, bez zbędnych dodatków, bez spodu. – dokładnie taki, jaki pamiętamy z najlepszych domowych wypieków.         Idealny na świąteczny stół, ale też na spokojne popołudnie z kawą.

To sernik, który zawsze się udaje – nie opada, nie pęka i pięknie się kroi. Sekret tkwi w dobrej jakości twarogu i spokojnym pieczeniu.

Składniki (duża blacha ok. 24×36 cm)

  • 1 kg dobrej jakości twarogu sernikowego (mielonego)
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bakalie /rodzynki, skórka pomarańczowa,migdały

Wykonanie krok po kroku

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując na niskich obrotach.
  4. Dodaj twaróg, krótko zmiksuj tylko do połączenia.
  5. Wsyp proszek budyniowy, dodaj wanilię i szczyptę soli.
  6. Na końcu wlej śmietankę, omączone bakalie  i delikatnie wymieszaj.
  7. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzej do 170°C (góra–dół).
  • Piecz około 60 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do powolnego ostudzenia.
Na wierzchu rozprowadź masę kajmakowa

Wskazówka: Sernik najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, a idealny jest następnego dnia – wtedy ma najpiękniejszą, kremową strukturę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)