12/21/2025

Ryba po grecku


– klasyka świąt w lekkiej, domowej odsłonie 🐟🥕

Ryba po grecku to jedno z tych dań, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami, spokojem i rodzinnym stołem. Aromatyczna, delikatna i pełna warzyw – najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki pięknie się połączą. To przepis prosty, sprawdzony i idealny do przygotowania nawet dzień wcześniej.

To

  • klasyczne danie wigilijne i świąteczne
  • delikatna ryba połączona z aromatycznymi warzywami
  • świetna na zimno i na ciepło
  • idealna do przygotowania z wyprzedzeniem
  • najlepsza „na drugi dzień”


Składniki (porcja rodzinna)

Ryba:

  • ok. 800 g filetów z dorsza, mintaja lub miruny
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Warzywa:

  • 4–5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1–2 cebule

Sos:

  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • olej lub oliwa do duszenia

Przygotowanie 

1. Przygotuj rybę

Filety osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem. Obtocz delikatnie w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

2. Przygotuj warzywa

Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie piórka.

3. Duś warzywa

Na większej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją delikatnie. Następnie dodaj starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Duś całość na małym ogniu przez około 15–20 minut, aż warzywa zmiękną.

4. Dodaj koncentrat

Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – odrobiną cukru. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut, aż sos nabierze głębokiego, harmonijnego smaku.

5. Połącz rybę z warzywami

Na dnie naczynia ułóż warstwę warzyw, następnie rybę i przykryj resztą warzyw. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

Wskazówka 

Ryba po grecku najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Można ją podać na zimno jako przystawkę lub delikatnie podgrzać tuż przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)