12/22/2025

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami w rumie



Ciasto warstwowe – bogate, wilgotne i idealne na Święta

Jeśli szukasz efektownego, warstwowego ciasta na święta, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem to połączenie lekkich blatów — orzechowego i kokosowego — z gęstym, kremowym nadzieniem pełnym bakalii nasączonych aromatycznym rumem. To klasyk, który robi wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem.

To idealna propozycja na Boże Narodzenie, rodzinne uroczystości i wszystkie okazje, kiedy chcesz podać coś „wow”.

[Moja foremka 32/32]

🟫 Biszkopt orzechowy

Składniki:
  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki mąki lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

1. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

2. Dodaj żółtka, a następnie orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.

3. Delikatnie wymieszaj i przełóż do formy 25×40 cm.

4. Piecz 20–25 min w 180°C.

Biszkopt kokosowy

Składniki:
  • białka z 6 jaj
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny
  • 160 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:

1. Ubij białka z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę.

2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

3. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

4. Piecz 15–20 min w 170°C.

🍇 Krem bakaliowy z rumem

Składniki
  • 400 g masła
  • 400 g masy krówkowej
  • po 150 g orzechów, rodzynek i migdałów
  • ok. szklanki rumu
Przygotowanie:

1. Namocz /orzechy i migdały pokrój/ bakalie w rumie (min. 1 h, najlepiej całą noc).

2. Utrzyj masło na puch.

3. Dodaj masę krówkową i zmiksuj.

4. Dodaj odsączone bakalie i wymieszaj szpatułką.

🍫 Polewa czekoladowa/ganache/

Składniki:
  • 150 g czekolady gorzkiej (min. 60–70% kakao)
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła – dla połysku
  • 1 łyżeczka rumu / likieru / wanilii – dla aromatu

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do miski.
Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia (nie gotuj).
Zalej czekoladę gorącą śmietanką.
Odczekaj 1 minutę, następnie mieszaj od środka do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj masło lub aromat (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 5–10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Wylej jeszcze lekko płynną, wtedy ładnie się rozprowadzi
Jeśli chcesz grubszą, bardziej kremową warstwę – poczekaj kilka minut
Do krojenia w kostki najlepiej, gdy ganache lekko stężeje, ale nie będzie lodowata
Jeśli chcesz:
bardziej miękką → daj 170 ml śmietanki
bardzo zwartą (do dekoracji) → 120 ml śmietanki

🧁 Składanie ciasta

1. Na spód: biszkopt orzechowy.

2. Na niego: krem bakaliowy z rumem.

3. Na wierzch: biszkopt kokosowy.

4. Całość pokryj polewą czekoladową i udekoruj  wiórkami kokosowymi.

5. Odstaw na kilka godzin, aby ciasto dobrze się :przegryzło .


 Przygotowanie tego ciasta należy zacząć dwa dni przed  podaniem, ponieważ bakalie powinny się moczyć w rumie przez całą noc


Dlaczego warto upiec to ciasto?


idealne ciasto świąteczne dla fanów bakalii

efekt własnej roboty o smaku jak z cukierni

wilgotne, treściwe, pełne aromatu

świetnie się kroi i pięknie prezentuje na stole

doskonałe ciasto warstwowe na święta lub imprezy rodzinne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (7)