12/22/2025

FIT Pierniczki z masła orzechowego i migdałów

Zdrowe, szybkie i pyszne pierniczki

Jeśli marzysz o świątecznych pierniczkach w wersji fit – bez cukru, bez mąki pszennej i bez wyrzutów sumienia – te keto pierniczki będą strzałem w dziesiątkę! Wykonane z naturalnych składników, pachnące przyprawami i idealne do foremek. A na koniec polejesz je gorzką czekoladą, dzięki czemu wyglądają jak z cukierni… tylko w zdrowszej odsłonie.


📝 Składniki: 

  • 2 jajka
  • 150 g naturalnego masła orzechowego (bez cukru i oleju palmowego)
  • 150 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 1 łyżeczka kakao dla koloru
  • opcjonalnie: 2–3 łyżki erytrolu/ksylitolu, jeśli lubisz słodsze
  • wiórki kokosowe do posypania w wsrsji fit lub posypka cukrowa/ jako dekoracja' 

polewa

  • 80–100 g gorzkiej /lub białej/ czekolady min. 80% lub bez cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 

🥣 Przygotowanie

  1. W misce połącz masło orzechowe, jajka, przyprawę do piernika i kakao.
  2. Dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia – wymieszaj na gęste, jednolite ciasto.
  3. Jeśli ciasto jest miękkie, schłodź je przez 20–30 minut, aby lepiej się wałkowało.

👩‍🍳 Formowanie 

Pierniczki idealnie wychodzą, jeśli wałkujesz ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.


  1. Połóż ciasto na jednym arkuszu.
  2. Przykryj drugim i wałkuj na ok. 5–7 mm.
  3. Zdejmij górny papier, wykrawaj kształty.
  4. Dolny papier z pierniczkami przenieś prosto na blaszkę.

🔥 Pieczenie

  • Piecz w 180°C, góra–dół, około 10–12 minut.
  • Po wyjęciu lekko stwardnieją, gdy wystygną.

🍫  Polewa czekoladowa

  1. Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  2. Gdy będzie gładka – polej nią pierniczki lub zanurzaj ich wierzch.
  3. Posyp kokosem /użyłam posypki cukrowej/
  4. Odstaw do zastygnięcia.
Część pierniczków udekorowałam białą polewą czekoladową.



  • Zero cukru – słodzisz tylko erytrolem/ksylitolem lub wcale.
  • Bez glutenu – dzięki mące migdałowej i masłu orzechowemu.
  • Bez przetworzonych składników – tylko naturalne produkty.
  • Niski indeks glikemiczny – idealne przy  diecie low carb.


Chcesz, żeby pierniczki były bardziej miękkie?......... Dodaj 1 łyżkę mleka migdałowego.

Bardziej chrupiące? Wałkuj nieco cieniej.

\





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (7)