31.05.2013

Muffinki kokosowe z czereśniami

Muffinki pieczemy na co dzień i od święta przez cały rok,
ale njabardziej smakują te z sezonowymi owocami.




Lubią je dzieci, lubią dorośli i są takie proste do przygotowania. Wystarczy tylko włączyć piekarnik, otworzyć lodówkę i szafki kuchenne, a  szybko nasunie się jakiś pomysł .....
Tylko  muszą być owoce! Dziś czereśnie......właśnie zaczęły owocować...



Składniki / 10 -12 szt /  
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego  
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 20-24  szt czeresni 


Wykonanie:
-Blaszkę muffinkową wyłożyć papierowymi foremkami.
-Jeśli nie korzystamy z foremek papierowych otwory na babeczki należy dobrze nasmarować masłem.
-W misce wymieszać składniki sypkie.
-Jajka, olej i jogurt wymieszać w drugiej misce.
-Płynną  mieszankę  wlać do miski z sypkimi składnikami  i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
-Gotową masę przełożyć do papierowych foremek /3-4 wysokości/
-Piec  ok.20-25  minut w temp. 180 st. C.
-Wystudzić na kratce kuchennej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...