12/26/2025

Czekoladowe ciasteczka z kremem amaretto

Delikatne, eleganckie ciasteczka o głębokim smaku czekolady – idealne także na świąteczny stół.

Te czekoladowe ciasteczka składane po dwa i przekładane kremem maślanym z nutą amaretto to propozycja dla miłośników klasycznej elegancji i wyrazistych smaków. Inspiracją  dla mnie były włoskie ciasteczka w stylu Baci di Dama – okrągłe, subtelne i aksamitnie łączone kremem.

Głęboki smak kakao i gorzkiej czekolady sprawia, że doskonale nadają się również jako świąteczne ciasteczka – elegancka alternatywa dla tradycyjnych wypieków.

✨ Mała forma. Wielki smak. ✨

Kruche, delikatne i subtelnie migdałowe. Idealne do eleganckiej prezentacji na świątecznym stole.

❄️
Maślany krem czekoladowo-amaretto jest gęsty, aksamitny i stabilny – nadaje się do składania ciasteczek i przechowywania.

Prosta elegancja pozwala wydobyć głębię smaku i pięknie prezentuje ciasteczka na stole.

🎁
❄️ Świąteczny akcent ❄️
Drobne ozdoby lub naturalne akcenty podkreślają świąteczny charakter ciasteczek
Przygotowane ciasteczka wyglądają jak małe dzieła sztuki – idealne na prezenty lub do stołu świątecznego.

📜 Przepis

Składniki (ok. 18–20 przekładanych ciasteczek)

  • 240 g masła (miękkiego)
  • 160 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g kakao naturalnego
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem maślany czekoladowo-amaretto:
  • 240 g masła 82%
  • 160 g gorzkiej czekolady (60–70%)
  • 120 g cukru pudru
  • 2–4 łyżeczki likieru amaretto
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • kakao naturalne do oprószenia

👩‍🍳 Przygotowanie

Ciasteczka:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtka i wanilię. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, migdały i sól. Dodaj do masy i zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Owiń folią i schładzaj 30 minut.

Formuj małe kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz partiami w temperaturze 160°C (góra–dół) przez 12–14 minut. Ostudź całkowicie.

Krem:
Czekoladę rozpuść i lekko przestudź. Masło ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i sól, następnie cienkim strumieniem dodawaj czekoladę. Na końcu dodaj amaretto i kakao.

Składanie:
Na jedno ciasteczko nałóż porcję kremu, przykryj drugim i delikatnie dociśnij. Wierzch oprósz kakao.

Ciasteczka są kruche, delikatne i subtelnie migdałowe. Pieczone w niższej temperaturze zachowują miękkość, która pięknie kontrastuje z kremowym wnętrzem.

Najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Doskonałe także na świąteczny stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)