12/25/2025

Surówki świąteczne z kapusty


Te dwie surówki pięknie prezentują się obok siebie. Razem tworzą lekką, elegancką i świąteczną oprawę każdego dania mięsnego.
Rubinowa surówka z czerwonej kapusty to klasyka świątecznego stołu – aromatyczna, lekko słodka, idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Świeża surówka z białej kapusty, koperku i suszonych moreli to lekka i aromatyczna propozycja idealna do świątecznych dań mięsnych.
Lekkie,aromatyczne pełne naturalnych barw potrafią sprawić, że nawet proste dania zyskują  wyjątkową  oprawę.

Kapusta parzona z jabłkiem i rodzynkami, doprawiona aromatycznymi przyprawami i udekorowana rubinowymi pestkami granatu.

Składniki

  • • czerwona kapusta – 1 mała główka
  • • cebula – 1 duża
  • • jabłka – 2 średnie
  • • rodzynki – 70g
  • • pestki granatu – do dekoracji
  • • oliwa– 3 łyżki
  • • sok z cytryny – 2–3 łyżki
  • • miód – 1½ łyżki
  • • sól – ½ łyżeczki
  • • pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa – szczypta

Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem i odcedź po 2–3 minutach. Dodaj soku z cytryny by odzyskać kolor. Cebulę drobno pokrój, oprósz solą i ugnieć, jabłka zetrzyj,= na grubej tarce, rodzynki sparz. Wszystko wymieszaj z zalewą przygotowaną z oleju, soku z cytryny, miodu i przypraw. Odstaw na 30–60 minut, a przed podaniem udekoruj pestkami granatu.



Połączenie chrupiącej,białej  kapusty, marchewki, selera i delikatnego koperku z słodkimi morelami i rubinowymi pestkami granatu.

Składniki

  • • biała kapusta – ½ dużej główki
  • • marchew – 2 sztuki
  • • seler naciowy – 2 łodygi
  • • jabłko -1 szt
  • • suszone morele – 80 g
  • • pestki granatu – do dekoracji
  • • oliwa lub olej lniany – 3 łyżki
  • • sok z cytryny – 2 łyżki
  • • miód – 1 łyżka
  • • sól – ½ łyżeczki
  • • biały pieprz do smaku i koperek /pokrojony ok. 2 łyżki/

Przygotowanie

Kapustę poszatkuj, oprósz solą i lekko ugnieć. Dodaj startą marchew, pokrojony seler, starte jabłko, koperek i pokrojone morele. Wymieszaj z dressingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, miodu i przypraw. Odstaw 20–30 minut, a przed podaniem udekoruj pestkami granatu.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)