Składniki (forma 24–26 cm) 🍰
- 1,5 kg twarogu
- 8 jaj L
- 200 g cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
- 180 ml oleju
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 100 g rodzynek
- 80 g skórki pomarańczowej
- 50 g białej czekolady[polewa]
- 100 g gorzkiej czekolady (polewa)
- 80 ml śmietanki 30% (polewa)
- 1 łyżeczka masła (polewa)
Przygotowanie 🥄
- Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Cienkim strumieniem wlej olej.
- Wymieszaj budynie z mlekiem i dodaj do masy.
- Dodaj twaróg i aromat – miksuj tylko do połączenia.
- Delikatnie wmieszaj bakalie.
Pieczenie 🔥
170°C – 20 minut, następnie 150°C – 70 minut (góra–dół). Nie otwieraj piekarnika.
Uchyl piekarnik na 15 minut, następnie studź w formie i wstaw do lodówki minimum 4 godziny.
Polewa 🍫
Podgrzej śmietankę z masłem, dodaj czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Pokryj sernik.Rozpuść białą czekoladę i polej dowolnie po wierzchu tworząc nieregularne wzory.
Wskazówki i ciekawostki 💡
- Dobrze ubite jajka działają jak naturalny spulchniacz – dzięki nim sernik jest wysoki /czasem opada, a czasem NIE/
- Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i dłużej świeże niż na maśle.
- Budyń stabilizuje masę – to cukierniczy trik na idealne krojenie sernika.
- Najlepszy jest na drugi dzień – wtedy w pełni rozwija kremową strukturę i smak.
- Możesz dodać ulubione bakalie: orzechy, żurawinę lub kandyzowaną skórkę cytrusową dla aromatu świąt 🎄.


.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz