12/28/2025

Świąteczny sernik /bez spodu/


Świąteczny, kremowy, zawsze udany 🍊

Ten sernik to prawdziwa gwiazda świątecznego stołu i nie tylko. ✨. Delikatny, kremowy i wysoki, łączy w sobie miękkość twarogu z subtelnym aromatem pomarańczy 🍊. Idealny, by otulić dom zapachem i ciepłem, by zachwycić rodzinę i gości oraz podkreślić magię świąt 🎁.

Ten sernik zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem 🍫 – jego złocista polewa i delikatne bakalie tworzą świąteczny efekt „wow” ✨. Idealny na świąteczny stół, rodzinne spotkania lub grudniowe popołudnia przy aromatycznej  kawie ☕.

Składniki (forma 24–26 cm) 🍰

  • 1,5 kg twarogu
  • 8 jaj L
  • 200 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
  • 180 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 100 g rodzynek
  • 80 g skórki pomarańczowej
  • 50 g białej czekolady[polewa]
  • 100 g gorzkiej czekolady (polewa)
  • 80 ml śmietanki 30% (polewa)
  • 1 łyżeczka masła (polewa)

Przygotowanie 🥄

  1. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Cienkim strumieniem wlej olej.
  3. Wymieszaj budynie z mlekiem i dodaj do masy.
  4. Dodaj twaróg i aromat – miksuj tylko do połączenia.
  5. Delikatnie wmieszaj bakalie.

Pieczenie 🔥

170°C – 20 minut, następnie 150°C – 70 minut (góra–dół). Nie otwieraj piekarnika.

Uchyl piekarnik na 15 minut, następnie studź w formie i wstaw do lodówki minimum 4 godziny.

Polewa 🍫

Podgrzej śmietankę z masłem, dodaj czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Pokryj sernik.Rozpuść białą czekoladę i polej  dowolnie po wierzchu tworząc nieregularne wzory. 

Wskazówki i ciekawostki 💡

  • Dobrze ubite jajka działają jak naturalny spulchniacz – dzięki nim sernik jest wysoki /czasem opada, a czasem NIE/
  • Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i dłużej świeże niż na maśle.
  • Budyń stabilizuje masę – to cukierniczy trik na idealne krojenie sernika.
  • Najlepszy jest na drugi dzień – wtedy w pełni rozwija kremową strukturę i smak.
  • Możesz dodać ulubione bakalie: orzechy, żurawinę lub kandyzowaną skórkę cytrusową dla aromatu świąt 🎄.

❄  Złoty sernik – świąteczna magia domowej kuchni ✨



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie torty dostępne na blogu

Zobacz wszystkie Torty →

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (14) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)