12/28/2025

Bigos poświąteczny

Bigos poświąteczny to klasyk polskiej kuchni – aromatyczny, bogaty w smaki, idealny na wykorzystanie resztek mięs i kapusty po świętach.
Tradycyjny bigos z kapusty kiszonej i świeżej, z dodatkiem wędzonek, suszonych śliwek i aromatycznych przypraw. Gotowany powoli, aby wydobyć głębię smaku.

🍲 Składniki

  • • kapusta kiszona – 1,5 kg
  • • kapusta świeża – 0,5 kg
  • • wędzone mięso (kiełbasa, boczek, szynka) – 500 g
  • • cebula – 2 duże
  • • suszone śliwki – 100 g
  • • jabłka – 2 sztuki
  • • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek – do smaku
  • • olej / smalec – 3 łyżki
  • • sól i pieprz – do smaku

👩‍🍳 Przygotowanie

Kapustę kiszoną i świeżą poszatkuj. Mięso pokrój w kostkę lub plasterki, cebulę w piórka, jabłka w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę, potem mięso. Dodaj kapustę, śliwki i jabłka. Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 2–3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach obgotowania – smaki się przegryzają.





💡 Wskazówki i Triki do Bigosu

  • • Podsmaż mięso i cebulę w kolejności od najtwardszego do najdelikatniejszego – dzięki temu smaki się idealnie przegryzą.
  • • Dodaj kilka łyżek czerwonego wina lub ciemnego piwa – wzbogaci aromat i nada lekko słodkawy posmak.
  • • Suszone śliwki lub morele można namoczyć wcześniej w małym słoiczku w odrobinie soku jabłkowego lub wina – będą bardziej soczyste.
  • • Bigos smakuje najlepiej po 1–2 dniach od ugotowania – warto przygotować go wcześniej i odgrzać kilka razy, aby smaki się przegryzły.
  • • Jeśli bigos jest za kwaśny, dodaj trochę miodu lub cukru– zrównoważy smak.
  • • Od czasu do czasu mieszaj bigos delikatnie, aby nie przywarł, ale pozwól mu powoli gotować się na małym ogniu.
  • • Na talerzu możesz udekorować   świeżą natką pietruszki – doda koloru i świeżości.

🎉 Eleganckie Podanie Bigosu


Podanie bigosu w małych miseczkach lub dekoracyjnych naczyniach dodaje elegancji i świątecznego charakteru. Dodatki w postaci świeżych ziół, plasterków suszonych śliwek pięknie kontrastują z kolorem bigosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie torty dostępne na blogu

Zobacz wszystkie Torty →

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (14) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)