06.02.2012

Ciasteczka migdałowe z białą czekoladą

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii, to bogactwo zdrowych składników,łatwo przyswajanego białka i  wapnia, to istna bomba witaminowa.
Można je bezpośrednio chrupać, uzupełniając  naszą codzienną dietę w drogocenne składniki , a można wykorzystać na wiele sposobów w naszej kuchni. Migdały są najzdrowsze surowe, ponieważ przy obróbce termicznej  tracą większość swoich drogocennych  właściwości.
Ale pijmy mleko migdałowe, jedzmy migdały surowe dla zdrowia,a w postaci wypieków dla rozkoszy podniebienia.


Składniki:
  • 250 g blanszowanych migdałów
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy /do smaku/
  • 50 g mączki ryżowej
  • 2 białka
  • ewentualnie mąka migdałowa do podsypania
  • tabliczka białej czekolady
  • migdały do posypania ciasteczek i do ozdoby



Wykonanie:

Migdały dokładnie zmielić i połączyć z mączką ryżową.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier zmieszany z cukrem wanilinowym.
Do gęstej piany dodać migdały z mączką i dokładnie wymieszać.
Powstała masa jest dość zwarta, ale klejąca .
Udało mi się rozwałkować przy pomocy folii część ciasta/podsypując dodatkowo mączką migdałową/ i wykroić foremką kilka ciasteczek.
 Z pozostałej części uformowałam małe kulki spłaszczając je bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 Część ciastek posypałam drobno pokrojonymi migdałami.
 Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku/180 st/do uzyskania rumianego koloru /ok.12-15 min/.
Gorące ciasteczka są bardzo delikatne,dlatego należy je zdejmować z blachy po przestudzeniu.
Wystudzone ciastka ,  udekorowałam roztopioną białą czekoladą,
a na środku dodatkowo ułożyłam migdały.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...