24.02.2012

Otrębowe babeczki zamiast chrupiącej bułeczki


Świeżutkie pachnące i chrupiące bułeczki zamieniam od czasu do czasu na te oto otrębowe babeczki. Towarzyszą mi przez kilka dni w tygodniu szczególnie przy śniadaniu  i to  nie dlatego, że urzekły mnie swym niezwykłym smakiem ,ale dlatego, że zawierają w swoim składzie głównie otręby.
  
O cennych wartościach zdrowotnych otrębów zbożowych doskonale wiemy wszyscy.
Wiemy również,że są one największym przyjacielem osób odchudzających się i propagowane są jako składnik  zdrowej diety. Swoje właściwości wspomagające odchudzanie zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu,            a dodatkowo regulują pracę układu pokarmowego. Otręby oczyszczają także nasz organizm z toksyn. Są doskonałą kuracją dla całego naszego przewodu pokarmowego. W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się otręby pszenne, owsiane,  żytnie,orkiszowe , bo każdy typ ma trochę inne właściwości i oddziaływanie.
Jednak tylko wprowadzane do  menu stopniowo i  systematycznie mogą mieć dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.   Tak jak ze wszystkim należy również zachować umiar i nie przesadzać...
Ale nawet takie babeczki mogą nam się po pewnym czasie znudzić. Na szczęście otręby można wykorzystać na bardzo wiele sposobów,a przepisów i zastosowań jest mnóstwo.  Można je dodawać do musli , płatków , jogurtów, serków,różnych ciast,pieczywa, można posypać nimi kanapki lub dodać to sałatki.  Służą także do zagęszczania sosów , jako dodatek do zup , są doskonałą panierką do mięsa.  Warto więc na co dzień  mąkę zastępować otrębami/ przynajmniej częściowo/.
Składniki/ok. 6 szt/

  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka mąki pszennej  razowej 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli/można zmniejszyć/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich/można dowolnie zmieniać/
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju ryżowego/lub innego wg uznania/

Wykonanie:

Wymieszać otręby z płatkami, dodać siemię lniane , sól ,zioła, proszek do pieczenia .
-Jajka ubić w miseczce , dodać jogurt ,olej i wymieszać.
-Masę jajeczno-jogurtową połączyć  z suchymi składnikami.
Jeśli ciasto  jest zbyt gęste można dodać kilka łyżek wody lub mleka.   Moje ciasto było dość zbite, babeczki słabo wyrosły, ale po upieczeniu okazały się kruche i wilgotne ./takie właśnie chciałam/
-Gotowe ciasto nakładać łyżką do foremek mufinkowych .
-Piec ok. 20 min w temperaturze 180 st.
-Wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.                                          .      
  
Po wystudzeniu babeczkę można przekroić na połowę i podawać z  ulubionym twarożkiem i jogurtem naturalnym lub potraktować jako "kanapkę"i posmarować np.warzywną pastą.
Przygotowałam wcześniej pyszne "smarowidełka"/o nich innym razem/ z zielonego- mrożonego groszku,białej - gotowanej fasoli oraz ciecierzycy i karczocha/ ze słoiczka/.
Delikatne,ale doprawione ziołami warzywne pasty, doskonale smakują z otrębową bułeczką , ponieważ ciasto otrębowe jest dość suche i mocno sycące
Dodatek warzyw doskonale uzupełnia wartości odżywcze.

3 komentarze:

  1. Upiekłam! Bardzo dobre wyszły!
    Robi się je ekspresowo i moje nawet trochę urosły :)
    Na pewno zagoszczą w mojej kuchni częściej. Szczególnie, że na włoskiej ziemi trudno o dorby chleb czy bułeczki:)
    Fajny blog i na pewno będę tu zagladać i eksperymentować.
    Wczoraj trafiłam tu przez przypadek i od razu zaczęłam działać.
    Gorąco pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Chwalę się, że kolejna tura bułeczek/babeczek siedzi w piecu!:)
    Zajadam je codziennie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo,bardzo się cieszę. Ja również piekę je systematycznie ,ale tylko raz w tygodniu i wciąż je uwielbiam!Zmieniam tylko dodatki....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........