2/02/2012

Makaron farfalle zapiekany z czterema serami

Bardzo smaczna, mocno serowa i dość kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Zapewniam, że smakosze makaronów i sera będą  usatysfakcjonowani.
Zetknęłam się kiedyś/dość dawno/ z gotowym ,torebkowym sosem serowym do makaronu , ale to coś zupełnie innego i  chwilowo  nie zamienię go na prawdziwe, aromatyczne i dobrej jakości sery .
Do zapiekanki można użyć nawet resztki niewykorzystanych serów, ale  przynajmniej jeden z nich musi być mocno topliwy. Można również do mieszanki serów dodać  śmietany lub mleka/zamiast ricotty/
 Do mojej zapiekanki użyłam 4 gatunki sera:

-ricotta/nadaje zapiekance delikatności i wilgotności/
scamorza affumicata – miękki ,dość gumowaty,o ciągliwej konsystencji ser podobny do mozzarelli, ale mniej wilgotny, doskonale topi się pod wpływem  temperatury, nadaje zapiekance  charakterystycznego  smaku/affumicato oznacza wędzony/
-ementaler, który jest nam doskonale znany
-parmezan-ser , który  w Italii dodaje się prawie do każdej zapiekanki



Do zapiekania makaronu użyłam małego naczynia żaroodpornego, który dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia .Dzięki temu zapiekanka nie przypala się, nie przywiera do naczynia, a po upieczeniu można ją wyjąć  w całości. Papier do pieczenia wystarczy namoczyć w wodzie, zgnieść, wycisnąć nadmiar wody i wyłożyć foremkę dopasowując do jej kształtów. Papier może wystawać poza brzegi naczynia, dzięki czemu możemy nim przykryć wierzch makaronu w pierwszej fazie zapiekania.


Składniki:/ 2 porcje/
  • 160 g makaronu farfalle
  • 150 g sera ricotta
  • 70 g sera scamorza affumicata/lub mozarella/
  • 40 g sera ementaler
  • 40 g sera parmezan
  • 1 jajo
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka



Wykonanie:
Ugotować makaron al dente , przelać zimną wodą i przełożyć do głębokiej miski. 
Ricottę wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Ser scamorza pokroić w kostkę, ementaler zetrzeć na grubej tarce.
 Połączyć makaron z połową masy serowo-jajecznej, dodać przygotowane sery /jeśli lubimy zieloną pietruszkę/i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do formy, zalać pozostałą masą serową, posypać startym serem parmezan i płatkami migdałowymi. 
Makaron wstawić do gorącego piekarnika/180 st./i zapiekać ok.30 min.
 Wierzch zapiekanki powinien się ładnie zarumienić, ale nie wysuszyć.







                                                                                  

3 komentarze:

  1. Pyszności! Ser i makaron mogę jeść codziennie -tylko te kalorie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zima takie kaloryczne dania są idealne! Nie wiesz co bym dała żeby mieć teraz przed nosem takie cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się dodatek migdałowych i zielonej :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)