I znów czerwony kolor i znowu serduszka, ale można miło spędzić przy nich trochę wolnego czasu,a przede wszystkim zrelaksować się....A może zjawi się jakiś niezapowiedziany gość.......?
Serduszka można upiec z dowolnego,ulubionego kruchego ciasta/do moich dodałam troszkę migdałów i kakao/ i ozdobić w dowolny sposób.
Do ozdoby użyłam w większości naturalnych składników:białej i gorzkiej czekolady,orzechów, miodu,a jedynie ,by uzyskać intensywny czerwony kolor lukru, należy dodać odrobinę spożywczego barwnika.Wykorzystałam również resztki kolorowych cukiereczków i cukrowe różyczki.
Na kruche ciasto użyłam:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g maki migdałowej/lub bardzo drobno zmielone migdały/
- 150 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki zimnej wody/ tylko jeśli zajdzie potrzeba/
- mąka do podsypania
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.Do części dodać łyżkę ciemnego kakao.Ciasto schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wykrawać serduszka.Ilość otrzymanych ciasteczek zależy od wielkości foremek.Serduszka piec w nagrzanym piekarniku/180st/ przez 15 -20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz