Takie kanapki podobają mi się najbardziej.Warzywa z dodatkiem twarożku to pyszne połączenie smaków,a dodatkowo zdrowo i dietetycznie,Ale pod warunkiem,że użyjemy chudego twarożku.
Mój do takich nie należy/ale jest pyszny/,a dodatkowo wkradło się gdzieś pod spód kilka plasterków szyneczki .Można oczywiście z niej zrezygnować,ale smaki i potrzeby są rożne,więc pozostawiam każdemu wolny wybór.Do takiej przekąski przydałoby się jeszcze jakieś pieczywko.Można.... bez/ale za chwilę dokuczy nam głodzik/, można schrupać kawałek świeżej bagietki,albo kromeczkę razowca.
Dla mnie najlepszym dodatkiem okazała się otrębowa babeczka/zdrowa i sycąca/...zobacz...
Składniki:/ilości dowolne/
-cykoria /indivia/
-kilka plasterków szynki gotowanej
-dowolny serek kanapkowy /użyłam stracchino/
-jogurt naturalny/można pominąć/
-czerwona i żółta papryka/po kawałku,najlepiej pieczona/
-rukola
-kilka liści czerwonej cykorii/radicchio/
-szczypiorek
-zioła prowansalskie -do smaku
-zioła prowansalskie -do smaku
-sól,pieprz kolorowy mielony-do smaku
Cykorię dokładnie umyć,osuszyć i podzielić na pojedyncze liście.Umyć pozostałe warzywa. Pokroić paprykę,szczypiorek.Jeśli twarożek jest twardy i zbity należy wymieszać go z jogurtem, doprawić do smaku.Nadziewać cykoriowe łódeczki plasterkami szynki i twarożkiem.Na wierzchu ułożyć kolorową paprykę,rukolę,posypać szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem i papryką i ziołami.Ułożyć na półmisku ,ozdobić liśćmi czerwonej cykorii i przystąpić do chrupania.
Zmieniając składniki nadzienia możemy dowolnie komponować smak cykoriowych"kanapek",polecam np.cykorię z dodatkiem nadzienia serowo-orzechowego..zobacz
Jej, wyglądają tak barwnie i wiosennie!:)
OdpowiedzUsuńtaka namiastka wiosny, ojj uwielbiam :) a cykoria nadaje się do takich łódeczek znakomicie
OdpowiedzUsuńTak, cykoria + ser = wyborny smak :)
OdpowiedzUsuń