Przynajmniej jeden raz w tygodniu w moim jadłospisie pojawia się risotto.Tak więc obok makaronów ryż zajmuje jedno z czołowych miejsc w mojej kuchni.Nie może go zabraknąć. A Możliwości przygotowania risotto są ogromne.
Podobnie jak makarony możemy łączyć je z czym tylko zechcemy/jak zawsze z pewna rozwagą./
Ryż lubi towarzystwo warzyw więc możemy tworzyć bez ograniczeń przeróżne zestawienia tych składników.
Ryż lubi towarzystwo warzyw więc możemy tworzyć bez ograniczeń przeróżne zestawienia tych składników.
Moja dzisiejsza propozycja to risotto z porem ,a właściwie w porach, bo dodatkowo każdą porcję porowego ryżu umieściłam w miseczkach wyłożonych od wewnątrz tym warzywem.
Składniki/na 2 osoby/
- 160-200 g ryżu Carnaroli/lub innego na risotto/
- 2 pory/jasne części/
- ok.1/2 szklanki białego musującego wina/ewentualnie szampana//
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 60 g serka mascarpone
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kawałeczek papryczki chilli
- kilka listków zielonej pietruszki
- sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeden por potrzebny jest do wyłożenia miseczek, w więc należy go sparzyć w gorącej wodzie i delikatnie "rozebrać", w ten sposób by otrzymać pojedyncze liście. Jeśli mamy ochotę zjeść dodatkowo liście pora wraz z ryżem, powinny być one wystarczająco miękkie. Szklane miseczki/wielkości jednej porcji/wyłożyć od wewnątrz ściśle liśćmi .
Drugi por należy pokroić w paseczki. Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni. Dodać pokrojony por,odrobinę ostrej papryczki i lekko poddusić/ok.5 min/. Do pora dodać ryż i smażyć/na wolnym ogniu/ jeszcze kilka minut, aż ryż wchłonie większość tłuszczu. Podlać całość winem/zwiększyć ogień/ i odparować alkohol. Oczywiście w zasięgu ręki/tak jak zawsze przy gotowaniu risotto/ należy postawić na wolnym ogniu bulion,który powinien być przez cały czas gorący. Podlewać nim stopniowo ryż /małą chochelką/, kontynuując mieszanie. Kiedy ryż wchłonie płyn należy dodać do niego kolejną porcję tak, by był delikatnie przykryty.
Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/
Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć liśćmi pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.Przed podaniem miseczki z risotto włożyć do naczynia z wodą i podgrzać.
Przełożyć na talerze odwracając miseczkę do góry dnem.
Po 15-18 min.risotto powinno być gotowe. Naczynie należy zdjąć z ognia , dodać do ryżu serek mascarpone,starty parmezan,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać/można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę/
Gorący ryż nałożyć do miseczek, przykryć liśćmi pora,które wystają poza miseczkę i pozostawić na kilka minut.Przed podaniem miseczki z risotto włożyć do naczynia z wodą i podgrzać.
Przełożyć na talerze odwracając miseczkę do góry dnem.
naprawdę, super pomysł! kretywny.
OdpowiedzUsuńefektowne danie ;]