25.02.2012

Otrębowe ślimaczki zapiekane z szynką i serem


Nie jest to danie dietetyczne chociaż w swoim składzie zawiera otręby zbożowe.
Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i  sycące.  Wszyscy lubimy zapiekanki,
a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.

Moje naleśniki mimo, że same w sobie są dietetyczne, to poprzez dodatek serów i beszamelu zamieniają się w pożywne , ale równocześnie  kaloryczne danie. To danie ma być właśnie takie.
Kto więc może ten niech wypróbuje ,a  nie będzie zawiedziony. Kto nie chce lub nie może musi zadowolić się suchymi naleśnikami otrębowymi z jakimś chudziutkim serkiem, albo i  bez....







Składniki :

naleśniki / 4-5 szt/
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju /dowolny do smażenia/

nadzienie
  • 150-200 g szynki gotowanej
  • 150-200 g żółtego sera, który łatwo się topi /użyłam ser wędzony provolone/




sos beszamelowy
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa

 oraz
  • 3 łyżki startego parmezanu/na wierzch/
  • 1 -2 łyżki otrąb/do formy/
  • masło/ lub inny tłuszcz do formy/ 

 Wykonanie:
Zmiksować mleko z mąką  i jajkami, dodać,olej, otręby, sól , wymieszać i pozostawić ciasto  na     ok.20 min.
Jeśli konsystencja ciasta wydaje nam się niewłaściwa można dodać odrobinę  mąki lub odwrotnie - mleka.Czasem musimy polegać na swoim doświadczeniu.
Na patelni teflonowej upiec naleśniki/ wyszło 4, bo tyle potrzebowałam/.
 Z wymienionych składników na sos przygotować beszamel/ zobacz/.
Na każdym naleśniku rozprowadzić cienką warstwę sosu, przykryć go plasterkami szynki i sera .
Tak przygotowane naleśniki   zwinąć w  rolady ,które z kolei  ściśle owinąć folią spożywczą /lub aluminiową/ czyli zrobić duże cukierki/.
Naleśniki wstawić do lodówki na ok.1godz.
Po tym czasie rozwinąć rolady i pokroić w plastry/moje miały ok.2 cm/.
Foremkę lub kilka mniejszych wysmarować tłuszczem, posypać otrębami/można bułką tartą/ . Pokrojone naleśniki-spiralki  układać w naczyniu  dość ściśle obok siebie .
Posypać obficie startym serem i wstawić do  gorącego piekarnika  na ok.15-20 min.
 Kiedy wierzch się zarumieni , a ser zaczyna się topić zapiekankę  można wyjąc z piekarnika. Podawać gorącą z dodatkiem sezonowej sałaty.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........