.... słodko kwaśny ananas i chrupiący anyżkowy koper włoski, a uzupełnieniem są świeże liście szpinaku,które kolorystycznie i smakowo świetnie komponują z żółto białym towarzystwem.
Delikatny sos sałatkowy, świeżo zmielony pieprz kolorowy , garść orzeszków piniowychi zestaw sałatkowy w komplecie. Jako dodatek...... może chrupiąca bagietka i....trudno się oprzeć.
Tak wyglądała moja ostatnia kolacja.
Doskonała, orzeźwiająca sałatka pełna witamin, to zimą prawdziwa uczta.
Ananas dojrzewa latem , ale obecnie jest dostępny przez cały rok,a jeśli nie świeży, to z puszeczki....
świeży ananas
koper włoski
świeże liście szpinaku
orzeszki piniowe
sól
pieprz kolorowy
sos sałatkowy/oliwa z oliwek,sok z cytryny/
Wykonanie:
Ananas obrać, wyciąć zdrewniałe części i pokroić w kostkę.
Koper włoski obrać z twardych liści, oczyścić z włókien i pokroić w cieniutkie plasterki.
Szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Orzeszki lekko przyrumienić na patelni.
Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym.
W szklanej salaterce ułożyć warstwami ananasa i warzywa,skropić sosem sałatkowym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość posypać orzeszkami.
Koper włoski obrać z twardych liści, oczyścić z włókien i pokroić w cieniutkie plasterki.
Szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Orzeszki lekko przyrumienić na patelni.
Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym.
W szklanej salaterce ułożyć warstwami ananasa i warzywa,skropić sosem sałatkowym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość posypać orzeszkami.
Choć koper włoski jest jeszcze mało popularny w naszym kraju zachęcam chociaż do spróbowania go.We Włoszech jest bardzo popularny i doceniany.
Proponuję przygotować pyszny sok z dodatkiem tego warzywa zobacz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz