4.02.2012

Penne zapiekane z białą kiełbaską i kremem dyniowym

To jeden z moich ulubionych form przyrządzania makaronu z dynią . 
Lekko słodkawy ,a może nawet trochę mdły smak dyni doskonale  łączy się  z pikantną salsiccia-/kiełbasą/ i aromatycznym  rozmarynem. Ponieważ dynia , to warzywo, które można dość długo przechowywać  i jest dostępna nawet o tej porze roku wykorzystałam ją do przygotowania tej właśnie zapiekanki makaronowej.
Jeśli chodzi o kiełbasę-salsiccia, którą użyłam w przepisie , to niewiele ma ona wspólnego z  naszą kiełbasą.  Włoska salsiccia jest to po prostu surowe , mielone mięso z przyprawami, w jelicie naturalnym. Proponuję więc użyć surowej, wieprzowej kiełbaski na  lub po prostu mięsa mielonego. Dla ciekawostki dodam, że Włosi nie jedzą wędzonej kiełbasy  /nie ma jej nawet w sprzedaży/.
Mają swoje różne gatunki surowej /oraz tzw.stagionata/,  krórą przyrządzają na wiele sposobów.



Składniki:/na 2 osoby/
  • 150 g makaronu penne
  • 150 g dyni
  • 1  surowa kiełbasa/salsiccia ok. 150 g/
  • łyżki sera pecorino
  • łyżki sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • lampka białego wina
  • łyżka pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku






Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę , przełożyć do miksera, dodać pół ząbka czosnku, kilka listków rozmarynu, 2 łyżki  sera pecorino , szczyptę soli  i zmiksować na krem.
 Rozgrzać na patelni oliwę, dodać resztę czosnku, gałązkę rozmarynu  i kiełbasę, którą należy wcześniej  wyjąć z jelita  i rozdrobnić widelcem.
 Kiełbasę należy chwilę podsmażyć, doprawić do smaku pieprzem i podlać winem. Dusić  do odparowania alkoholu, a następnie dodać zmiksowaną dynię i mieszając gotować  na małym ogniu ok.10-15 min.
 Wyjąć rozmaryn. W międzyczasie  nastawić piekarnik na 180 st. oraz  ugotować al dente makaron. Naczynie  do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy zwilżyć wodą ,aby łatwiej się formował .
Przecedzony makaron połączyć z farszem dyniowo-kiełbasianym i wyłożyć do foremki. 
Posypać pestkami dyni, obficie parmezanem i wstawić do piekarnika na 20-25 min. 
Naczynie można   przykryć folią aluminiową by zapobiec zbytniemu wysuszeniu się makaronu ,a pod koniec zapiekania zdjąć ją, aby umożliwić ładne przyrumienienie wierzchu.



Pomysł zaczerpniety z blogu "Fior di rosmarino"

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! A gdzie kupujesz salsiccię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście w Italii......ale w naszym kraju widziałam coś,co przypominało ją wyglądem,ale nie wiem ,co jest w środku...

      Usuń
    2. Ach! bezpośrednio ze źródełka ;)

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...