'
Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor. Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.
Za kilka dni świętują zakochani, coraz więcej serduszek pojawia się wokół.....
Małe symboliczne ciasteczko z dużą dawką czekolady i cukrową, serduszkową ozdobą , które możemy przygotować dla kogoś nam bliskiego, może wywoła serdeczny uśmiech na twarzy i delikatny rumieniec....., a o rozkoszy podniebienia nie muszę chyba wspominać.
Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor. Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.
Za kilka dni świętują zakochani, coraz więcej serduszek pojawia się wokół.....
Małe symboliczne ciasteczko z dużą dawką czekolady i cukrową, serduszkową ozdobą , które możemy przygotować dla kogoś nam bliskiego, może wywoła serdeczny uśmiech na twarzy i delikatny rumieniec....., a o rozkoszy podniebienia nie muszę chyba wspominać.
Niby zwykłe, a niezwykle lubiane przez wszystkich babeczki, czyli muffinki przygotowałam z dodatkiem białej czekolady i z ciemną polewą czekoladową . Jak zawsze łatwe, szybkie w przygotowaniu i oczywiście niezastąpione w każdej sytuacji: i na co dzień i od święta.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju /arachidowy/
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu
- 1 tabliczka białej czekolady
oraz
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki /najlepiej kremówki/
- cukrowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować dwie miseczki.
W jednej wymieszać składniki suche, w drugiej mokre.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i przestudzić.
Zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną gorzką czekoladę.
Mieszać do utworzenia się gęstej polewy.
Polać wystudzone babeczki/nie żałować/ i posypać serduszkami.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i przestudzić.
Zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną gorzką czekoladę.
Mieszać do utworzenia się gęstej polewy.
Polać wystudzone babeczki/nie żałować/ i posypać serduszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz