10.02.2012

Babeczki podwójnie czekoladowe z cukrowymi serduszkami


'

 

Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor.  Nic więc dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.

Za kilka dni świętują zakochani, coraz więcej serduszek pojawia się wokół..... 
Małe symboliczne ciasteczko z dużą dawką czekolady i cukrową, serduszkową  ozdobą , które możemy przygotować dla kogoś nam  bliskiego, może wywoła serdeczny uśmiech na twarzy  i delikatny rumieniec....., a  o rozkoszy podniebienia nie muszę chyba wspominać.

Niby zwykłe, a niezwykle lubiane przez wszystkich babeczki, czyli muffinki  przygotowałam  z dodatkiem białej czekolady i  z  ciemną polewą czekoladową . Jak zawsze łatwe,  szybkie w przygotowaniu i oczywiście niezastąpione w każdej sytuacji:  i na co dzień i od święta. 

Składniki:
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju /arachidowy/
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 1 łyżka rumu
  • 1 tabliczka białej czekolady
oraz
  •  150 g gorzkiej czekolady
  •  100 ml słodkiej śmietanki /najlepiej kremówki/
  • cukrowa posypka do dekoracji

   


Wykonanie:
 Przygotować dwie miseczki.
W jednej  wymieszać składniki suche,  w drugiej mokre.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników. 
 Dodać posiekaną czekoladę,  delikatnie wymieszać. 
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości. 
Piec w temperaturze 180ºC  przez ok.25 minut.  
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i przestudzić. 
Zagotować śmietanęzdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną  gorzką czekoladę. 
 Mieszać do utworzenia się gęstej polewy. 
Polać wystudzone babeczki/nie żałować/ i posypać serduszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...