03.02.2012

Makaron penne zapiekany w papierowych paczuszkach - Penne al cartoccio



Pozostaję  nadal we włoskim  klimacie /choć może nie typowym, bo śnieg sypie mocno , a temperatura  dość niska jak na ten klimat/ i proponuję makaron zapiekany z warzywami .
Jest chłodno , a więc każde danie wyjęte z piekarnika jest mile widziane.
A do makaronów to chyba mam już słabość, bo jadam je  prawie 5 dni w tygodniu  i wciąż nie mam dość .
Zastanawiałam się  jak nazwać to danie ,bo  makaron zapiekany w papierze do pieczenia brzmi
 jakoś mało elegancko. Natomiast podoba mi się włoska nazwa ,bo wystarczy  powiedzieć tylko „PASTA AL CARTOCCIO”. Smaczne , proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie , które ma jeszcze dodatkowo kilka  zalet. Można je przygotować o dowolnej porze dnia, wstawić do lodówki i przed samym podaniem zapiec w piekarniku Ponadto robimy tyle paczuszek  ile porcji potrzebujemy, nie brudzimy naczyń do zapiekania ,a makaron  najlepiej smakuje  zjadany bezpośrednio  z papieru. 

Wystarczy wyciąć okienko i wcinać.

Moja dzisiejsza zapiekanka jest lekka, nie zawiera zbyt dużo  kalorii....  typowo warzywna .
Ale możemy do niej dodać  wiele innych, ulubionych składników , zupełne je zmienić, a wszystko zależy od naszych  upodobań smakowych  i  pomysłów.  


Składniki:/na 2 osoby/
  • 160 g makaronu penne
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50-80  g mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól ,pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii




Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry,  posolić ,przełożyć na sitko/ok.15 min/.
 Makaron ugotować al dente  i przelać zimną  wodą.
  Cebulkę drobno pokroić i lekko podsmażyć na oliwie/2 łyżki/.  Dodać ząbek czosnku, cukinię  pokrojoną  w plasterki, odsączony bakłażan  i pomidorki/bez  pestek/.
Delikatnie mieszając dusić warzywa ok.10 min, doprawić do smaku solą i pieprzem . 
Do przygotowanych warzyw dodać ugotowany makaron  i całość wymieszać . 
Z papieru do pieczenia przygotować 2 arkusze długości ok.40cm.
 Na środku każdego  papieru  wyłożyć makaron , pokrojona mozzarellę, listki bazylii posypać parmezanem, /jeśli lubimy można dodatkowo spryskać świeżą oliwą/ .
 Złożyć  boki papieru  tak, aby na siebie nachodziły, a przeciwne złożyć w trójkąt i podwinąć spód. Przygotowane paczuszki przełożyć na blachę i wstawić do gorącego piekarnika/190 st/
i zapiekać ok.10-15 min.

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł! bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hohoho, jak ciekawie :-) Bardzo oryginalna wersja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........