Pyszna słodko-kwaśna sałatka owocowa z dodatkiem warzyw to moja propozycja na lekką kolację.
Spora dawka witamin w owocach i warzywach, odrobina oliwy z oliwek , kilka orzechów włoskich to doskonały zestaw składników odżywczych. A witaminek nigdy za wiele....szczególnie o tej porze roku. Użyłam składników, które niestety w naszym kraju goszczą zbyt rzadko na co dzień.
Koper włoski jest już dość popularny, ale radicchio widziałam tylko w gotowych zestawach sałatkowych.... może już coś się zmieniło.......?
Koper włoski jest już dość popularny, ale radicchio widziałam tylko w gotowych zestawach sałatkowych.... może już coś się zmieniło.......?
Ale zawsze można znaleźć jakąś alternatywę i coś dodać, a z czegoś zrezygnować.
Składniki: / 2 porcje /proporcje można dobierać dowolnie
- 1 mała główka sałaty radicchio/można użyć np.cykorię/
- 1koper włoski
- 2 pomarańcze
- 1 kiwi
- kilka orzechów włoskich
- zielona pietruszka
oraz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- szczypta imbiru
- sok z 1/2 pomarańczowy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć.
Sałatę "porwać " na małe kawałki, z kopru usunąć zgrubienia i pokroić w cienkie paski .
Obraną pomarańczę pokroić w cząstki, a kiwi w plasterki.
Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyć z miodem i oliwą, dodać imbir,dokładnie wymieszać tworząc gładką emulsję.
Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą w salaterce,doprawić solą , pieprzem i polać przygotowanym sosem.
Sałatkę uzupełnić orzechami włoskimi i zieloną pietruszką.
Sałatę "porwać " na małe kawałki, z kopru usunąć zgrubienia i pokroić w cienkie paski .
Obraną pomarańczę pokroić w cząstki, a kiwi w plasterki.
Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyć z miodem i oliwą, dodać imbir,dokładnie wymieszać tworząc gładką emulsję.
Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą w salaterce,doprawić solą , pieprzem i polać przygotowanym sosem.
Sałatkę uzupełnić orzechami włoskimi i zieloną pietruszką.
W taką zimę taka fajna kolorowa sałatka przypomina mi lato! bardzo pozytywny posiłek:)
OdpowiedzUsuń