Lasagne z serem ricotta, todość nietypowa zapiekanka, ale bardzo smaczna i delikatna.
Oczywiście różnica między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.
Oczywiście różnica między tą najbardziej popularną polega jedynie na uzyciu innych składników, gdzie rolę sosu mięsno -pomidorowego zastępuje ricotta.
Lasgne przygotowuje się znacznie szybciej jeśli użyjemy gotowych płatów, które nie wymagają wstępnego obgotowania.....pozostaje nam tylko przygotować sos beszamelowy i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania.
Jeśli makaron wymaga wstępnego gotowania lub lubimy miękkie ciasto, płaty należy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem 1,2 łyżek oleju.
Składniki:/na 4 osoby/
- 250 g płatów lasagne
- 500 g sera ricotta
- 150 g sera parmezan lub Grana Padano
- kilka listków świeżego tymianku
- oliwa z oliwek/ok.4 łyżek/
- sól, pieprz do smaku
na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 40 g mąki
- sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy w/g tego przepisu .
Ser ricotta przełożyć o miski, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ciepłej wody, sól, pieprz, rozdrobniony tymianek/ok 1/2 łyżeczki/ i dokładnie wymieszać.
Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ .
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Ser ricotta przełożyć o miski, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ciepłej wody, sól, pieprz, rozdrobniony tymianek/ok 1/2 łyżeczki/ i dokładnie wymieszać.
Do sosu beszamelowego dodać starty ser/ok.100g/ .
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Na dno wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego ,a następnie układać warstwami -płaty ciasta, na płaty rozłożyć warstwę sera,-płaty, warstwę beszamelu i znowu -płaty, ser, płaty i zakończyć sosem beszamelowym /4 warstwy makaronu, 2 warstwy sera i 3 warstwy sosu/.
Wierzch posypać pozostałym serem, listkami tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika . Zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili , aż wierzch zarumieni się.
Na moją zapiekankę czekałam ponad 30 min.
Wierzch posypać pozostałym serem, listkami tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika . Zapiekać w temperaturze 160-170 st, do chwili , aż wierzch zarumieni się.
Na moją zapiekankę czekałam ponad 30 min.
No no! Pięknie przyrumieniony wierzch! :)
OdpowiedzUsuń