9.02.2012

Pizza Parigina w zimowej oprawie

Dzień pizzy! Doskonała okazja,by podkasać rękawy i przygotować ciasto drożdżowe.Bo to właśnie ciasto jest najważniejsze,a jeśli dodamy nasze ulubione dodatki/możliwości są przecież  nieograniczone/,efekt gwarantowany./Najbardziej lubię tradycyjną włoską pizzę z cienkim,chrupiącym spodem.Ale również ta z grubym puszystym ciastem jest mile widziana.

Dzisiaj przygotowałam dość nietypową pizzę  neapolitańską.Jest u nas jeszcze mało popularna,ale smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i  na zimno. Jest bardzo smaczna ,ale również mocno kaloryczna.W taki jednak chłodny,zimowy dzień jak dzisiejszy potrzebujemy dużo więcej energii  więc dodatkowe kalorie są bardzo wskazane i mile widziana.


Italia w śniegu:widok z mojego okna

Pizza PARIGINA ,bo taką właśnie pizzę przestawiam -składa się z kilku warstw. Na spodzie znajduje się ciasto drożdżowe, potem sos pomidorowy, gotowana szynka, ser/najczęściej provola , mozarella lub fior di latte /,a na wierzchu ciasto francuskie.


Składniki:
  • 250 g maki pszennej
  • 160 ml letniej wody
  • 6-8 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g soli
  • 1 op.gotowego ciasta francuskiego/ok.250g/
  • 300 g gęstego sosu pomidorowego/lub  pomidorów z puszki/
  • 150 g gotowanej szynki
  • 250 g mozzarelli do pizzy/użyłam provola/
  • 50 g startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto drożdżowe.W misce/w której będziemy wyrabiać ciasto/  rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże.Mieszając drewnianą łyżką dodawać partiami mąkę.Pod koniec dodać sól i oliwę.Połączone składniki należy przełożyć na stolnicę i wyrabiać aż powstanie gładkie,elastyczne ciasto/w razie potrzeby należy podsypać mąką/.Ciasto uformować w kule,przełożyć do naczynia posmarowanego obficie oliwą ,przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia.Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury pomieszczenia/może to potrwać nawet 2 godz./ Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Jeśli mam w planie pieczenie pizzy zawsze przygotowuję ciasto dużo wcześniej i wstawiam do lodówki na najniższą półkę/przykryte folią spożywczą/.Najlepsze jest ciasto po 18-24 godz.wyrastania.


Przygotować składniki na nadzienie.Doprawić do smaku sos pomidorowy/sól,pieprz 1 łyżka oliwy/.Sos powinien być dość gęsty.Jeśli korzystamy z pokrojonych pomidorów puszkowych/tak mówi oryginał/ należy odlać nadmiar płynu,a pomidory drobno posiekać.Ser pokroić w plastry.


Przygotowane ciasto drożdżowe należy rozłożyć na posmarowanej olejem blasze do pieczenia.Ciasto powinno mieć kilka milimetrów grubości,a kształt i wielkość zależy  również od kształtu naszego ciasta francuskiego.Moje ciasto było owalne, więc użyłam okrągłej aluminiowej foremki,którą wyłożyłam papierem do pieczenia.Na ciasto drożdżowe należy rozsmarować połowę sou pomidorowego,posypać startym parmezanem,a następnie obłożyć plasterkami szynki.Na szynkę należy  rozłożyć ser ,kilka listków bazylii i pozostałą część sosu pomidorowego.Wierzch pizzy przykryć płatem ciasta francuskiego/należy skleić ze sobą ciasto po bokach/.Wierzch ciasta posmarować jajkiem.Przygotowane ciasto piec  ok.20-30 min w temperaturze 200°.Wierzch ciasta można przykryć folią by zapobiec przypaleniu.




           zobacz tutaj, a przekonasz się,że
 Parigina może być podawana na zimno jako doskonała przystawka i jest naprawdę  pyszna .



A to moja ulubiona Margherita
  i jej jestem wierna............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...