Jeśli mamy mało czasu i niewiele produktów w lodówce , to danie jest idealne.
Wystarczy mała puszka tuńczyka, kawałek pora i makaron.
Danie jest bardzo smaczne i mogę je śmiało polecić.
....A jeszcze do niedawna łączenie ryb z makaronem wydawało mi się czymś nienormalnym, podobnie jak dodawanie ich do pizzy .Dzisiaj wiem , że jest to możliwe i smakuje całkiem nieźle. Wystarczy tylko zmienić swoje nawyki żywieniowe i zobaczyć jak jedzą inni.........a można się wiele nauczyć....
Składniki:/2 na osoby/
- 160 g makaronu spaghetti/użyłam razowy-orkiszowy/
- kawałek pora/biała część/
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku
- mały kawałeczek ostrej papryczki
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- garść ugotowanego zielonego groszku/można pominąć/
- sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowanie tego makaronu zajmuje bardzo mało czasu,a więc w pierwszej kolejności należy nastawić wodę na makaron.W międzyczasie należy drobno pokroić umytego pora. Na patelni rozgrzać oliwę z papryczką i czosnkiem. Dodać pokrojonego pora. Wlać wino i dusić ok 5 min. na wolnym ogniu. Do podduszonego pora dodać odsączonego tuńczyka i groszek. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 2-3 min.W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Należy go przecedzić i dodać do sosu porowo-rybnego.Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, doprawić do smaku solą i pieprzem.Jeśli makaron wydaje się zbyt suchy można dolać do niego odrobinę wody z makaronu.
...I to wszystko....można podawać.....Buon appetito!
Dla smakoszy proponuję dodać kilka małych filecików anchois./ ... .nie lubię,więc unikam..../
Pasuje mi!
OdpowiedzUsuń